Hadihajóról indított rakétával a világűrben hatástalanított interkontinentális rakétát az amerikai hadsereg

külföld
2020 november 17., 16:42

Az amerikai védelmi minisztérium alá tartozó rakétavédelmi ügynökség (MDA) tájékoztatása szerint az űrben sikerült hatástalanítaniuk egy interkontinentális ballisztikus rakétát (ICBM) hadihajóról indított ellenrakétával. Ez volt az első ilyen művelet a hadtörténelemben, állításuk szerint.

A Fox News idézi az MDA bejelentését, amely szerint egy csendes-óceáni kilövőállásról engedték útjára a ballisztikus rakétát, amelyet aztán rombolóról indított rakétával lőttek ki az űrben.

link Forrás

A rakétát eltaláló rakéta egy SM-3 Block IIA-as típusú ballisztikus rakétavédelmi ellenrakéta volt, amelyet az amerikai Raytheon és a japán Mitsubishi közösen fejlesztett. Szárazföldről indított ellenrakétákkal sikerült már korábban is ballisztikus rakétát megsemmisíteni, de hajóról még nem próbálták.

A Fox News megemlíti, hogy a hasonló rakétavédelmi kísérletek azután pörögtek fel az Egyesült Államokban, hogy a közelmúltban Észak-Korea többször hajtott végre rakétatesztet, és a jelek arra utalnak, hogy a kommunista diktatúra rendelkezhet az Egyesült Államok területére is eljuttatható ballisztikus rakétákkal.