Hadihajóról indított rakétával a világűrben hatástalanított interkontinentális rakétát az amerikai hadsereg

Az amerikai védelmi minisztérium alá tartozó rakétavédelmi ügynökség (MDA) tájékoztatása szerint az űrben sikerült hatástalanítaniuk egy interkontinentális ballisztikus rakétát (ICBM) hadihajóról indított ellenrakétával. Ez volt az első ilyen művelet a hadtörténelemben, állításuk szerint. 

A Fox News idézi az MDA bejelentését, amely szerint egy csendes-óceáni kilövőállásról engedték útjára a ballisztikus rakétát, amelyet aztán rombolóról indított rakétával lőttek ki az űrben. 

A rakétát eltaláló rakéta egy SM-3 Block IIA-as típusú ballisztikus rakétavédelmi ellenrakéta volt, amelyet az amerikai Raytheon és a japán Mitsubishi közösen fejlesztett. Szárazföldről indított ellenrakétákkal sikerült már korábban is  ballisztikus rakétát megsemmisíteni, de hajóról még nem próbálták. 

A Fox News megemlíti, hogy a hasonló rakétavédelmi kísérletek azután pörögtek fel az Egyesült Államokban, hogy a közelmúltban Észak-Korea többször hajtott végre rakétatesztet, és a jelek arra utalnak, hogy a kommunista diktatúra rendelkezhet az Egyesült Államok területére is eljuttatható ballisztikus rakétákkal.