Orkák üldözhették el a fehér cápákat Fokváros vizeiből

Valószínűleg kardszárnyú delfinek támadásai miatt tűntek el a fehér cápák Fokváros vizeiből – állapította meg egy 9 tagú nemzetközi szakértői bizottság.

Nőstény orka heringekre vadászik Norvégiához közel 2019. január 14-én.Fotó: Olivier Morin/AFP

A Fokföldi-félszigettől keletre elterülő Vals-öböl a 2 tonnát is nyomó, akár 5 méteresre is megnövő fehér cápákról híres. Bár 2010 és 2016 között a partok közelében lévő cápafigyelő pontokon évente átlagosan 205 észlelés történt, később több mint két év alatt egyet sem láttak.

Több elmélet született arról, hogy a fehér cápák miért távozhattak a környékről, voltak, akik szerint a klímaváltozás, mások szerint táplálékaik túlhalászata miatt, de az eltűnésük egybeesett két kardszárnyú delfin (más néven orka vagy gyilkos bálna) érkezésével. Ezek a ragadozók cápákra vadásznak, gyakran csak a májukat eszik meg. Az orkák akár 5,4 tonnásra is megnőhetnek, az átlagos hosszuk 5-7 méter.

2017-ben öt fehér cápa maradványait találták meg a közeli Gaansbaiban, orkák végeztek velük. Egy másik cápa tetemét idén találták meg a tengerparton, ezt is hasonlóképpen ölték meg a kardszárnyú delfinek, és „az áldozatok száma sokkal nagyobb lehet” – mondta el a jelentés bemutatásakor Alison Kock tengerbiológus, a bizottság egyik tagja.

A panel, amit a kormány márciusban bízott meg, a friss jelentésében megállapította, hogy a fehér cápák eltűnése „valószínűleg a kardszárnyú delfinek közelmúltbeli megjelenése és támadásai számlájára írható, nem a halászat áll a hátterében”. A jelentésben megemlítették, hogy „turisztikai szempontból is veszteség a fehér cápák távozása”.

Fehér cápa Ausztrália partjainálFotó: Patrice Heraud/Biosphoto

A cápák megfigyelése hajókról és víz alatti ketrecekből az egyik fő turistalátványosság volt Fokvárosban. Szakértők szerint kb. 1250 cápafaj létezik, a többségük már védett. Dél-Afrikában a cápafajok 14 százaléka veszélyeztetett – mondta el Barbara Creecy környezetvédelmi miniszter. (MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.