Jenei Zoltán az országos kórház-főigazgató

Egészségügy
2020 november 18., 21:38

Jenei Zoltánt, a Pécsi Tudományegyetem volt kancellárját nevezte ki a kormány az egészségügyi ellátórendszer működését felügyelő új szerv, az Országos Kórház-főigazgatóság élére, derül ki a Magyar Közlöny legfrissebb, szerda este közzétett számából.

Az Országos Kórház-főigazgatóság létrehozásáról szóló kormányrendelet még kedden jelent meg a Magyar Közlönyben. Eszerint a „központi hivatalként működő költségvetési szerv” az egészségügyért felelős miniszter irányítása alá tartozik, vezetőjét, az országos kórház-főigazgatót, akárcsak a helyetteseit, pedig ennek a miniszternek a javaslatára a miniszterelnök nevezi ki és menti fel. Munkáltatója maga a miniszter.

A rendelet szerint a főigazgatóság feladata az egészségügyi ellátórendszer működésének követése, a felülvizsgálatot érintő „stratégiai kormányzati döntések megalapozása, melynek keretében közreműködik az egységes és átlátható új nemzeti egészségügyi irányítási rendszer kialakításában”.

Jenei Zoltán még idén júniusban közös megegyezéssel mondott le a PTE kancellári posztjáról, de távozásának okai azóta sem kerültek nyilvánosságra. A frissen kinevezett kórház-főigazgató közgazdász végzettséggel rendelkezik, 2015-ös kancellári kinevezése előtt főrendőr, dandártábornok is volt, Somogy megyei rendőr-főkapitányként is dolgozott, és az egyik első kancellár volt, akit a második Orbán-kormány idején kineveztek egy nagy egyetem gazdasági irányítójának, írta róla korábban a szabadpecs.hu.

A kórház-főigazgatóság megalakulása az állami egészségügy működését alaposan átalakító egészségügyi szolgálati jogviszonyt létrehozó 2020. évi C törvényhez kapcsolódik, aminek egy része ma, november 18-án lépett hatályba. Azonban a kormány hiába mára ígérte, egyelőre nem tette közzé rendeletek formájában azokat a részletszabályokat, amelyek az állami egészségügyben dolgozó orvosok és egészségügyi szakdolgozók munkáját szabályozzák majd 2020. január 1-jétől.