Meghalt Benkő László, az Omega alapítója

Több 444 videó?
Szeretném

Hosszas betegség után 77 évesen elhunyt Benkő László, az Omega együttes alapítója, tudatta az együttes a Facebook oldalán.

Azt írják:

„Megrendülve tudatjuk, hogy Benkő Laci, az Omega együttes alapítója, hosszas betegség után elhunyt. A magyar rockzene meghatározó alakját rajongók és tisztelők milliói gyászolják itthon és külföldön egyaránt. Hiábavalók a szavak, fájó a csend, döbbenten idézzük fel életművét, zenéjét, szeretetteljes mosolyát. Benkő Laci örökre velünk marad.”Benkő Lászlónál 2017-ben diagnosztizáltak májrákot, akkor életmentő műtétet végeztek rajta. Újabb betegségei miatt most nyáron ismét kórházba került, a tüdeje bevizesedett, ismét műteni kellett.

Benkő középiskolás korában kezdett zenélni, rövid ideig tagja volt a Benkó Dixieland Bandnek, majd a Próféta együttesben játszott, amely az Omega egyik elődjének tekinthető. 1962 szeptemberében alapító tagja volt az Omegának. Kezdetben zongorán játszott, majd orgonán. 1968-tól Presser Gábor személyében másik billentyűse lett az együttesnek, ekkor Benkő többféle hangszeren játszott: furulyán (Kiabálj, énekeljHa én szél lehetnék), trombitán (Trombitás FrédiRégi csibészek), citerán (Kállai kettős), időnként zongorázott is az orgonán játszó Presser mellett. Presser távozása óta viszont kizárólag billentyűs hangszereken játszik, beleértve a szintetizátort, amit 1973-ban az Omega használt először Magyarországon - írja a wikipedia.

Az Omega koncertje 1985-ben, a Balatonfüredi Szabadtéri SzínpadonFotó: Fortepan / Urbán Tamás

Az Omega jelenlegi tagjai közül ő alkotott és játszott legtöbbet önállóan, illetve más produkciókban. 1980-ban mutatták be a Planetáriumban az Űroperát, aminek a zenéjét írta, 1982-ben pedig megjelent első szólóalbuma (Lexikon). Az 1990-es évektől szerepelt a Rádiókabaré műsoraiban is, leginkább Ihos Józseffel együtt. 2002-ben alapította meg az instrumentális szintetizátorzenét játszó B-Project együttest. 2006-tól rendszeres vendégszereplője volt a Bulldózer együttes koncertjeinek. 2009-től a szombathelyi Weöres Sándor Színház zenei vezetője. 2013-tól rendszeresen fellépett a Megapolis tribute együttessel, amivel kizárólag az Omega együttes dalait játsszák.