Miközben minden szórakozóhely bezárt, a fideszes oligarcha és a Fidesz-káder kaszinói nyitva maradhattak

2020 november 18., szerda 5:10

Azt hihetnéd, hogy az érvényes kormányrendelet értelmében minden szórakozóhely kénytelen volt bezárni a járvány miatt, de nem ez a helyzet: a kaszinók, tavaszhoz hasonlóan, egyelőre kivételt jelentenek. Az egykor Andy Vajna érdekeltségébe tartozó öt budapesti kaszinó a weboldalán nyugtatja meg a játékosokat, hogy 6 és 19 óra között továbbra is játszhatnak, csak a bárrész nem nyit ki.

A kaszinókat eddig mentesítették a korlátozások alól, rájuk például az összes szórakozóhely október elején bevezetett, este 11-es zárórája sem vonatkozott. Gulyás Gergely ezt akkor azzal magyarázta, hogy nem minősülnek vendéglátó- és szórakozóhelyeknek. Ezt a kedvezményt most csak a 8 órai kötelező takarodó miatt nem volt értelme fenntartani.

Aki lemaradt volna a hírről: a Las Vegas kaszinókat üzemeltető cég tavasz óta nem Andy Vajna örököseié, hanem egy olyan cég érdekeltségébe került, aminek Garancsi István fideszes oligarcha és a Habony Árpád bizalmasának tartott Szalay-Bobrovniczky Kristóf egykori londoni nagykövet a tulajdonosai. A Habony-vonalat erősíti, hogy a Las Vegas Zrt. igazgatóságába bekerült a tanácsadóhoz köthető Halkó Gabriella is.

Az új tulajdonosok némileg át is alakították a cég szabályzatát annak érdekében, hogy minél könnyebben minél több osztalékot lehessen kiszedni a kaszinókból. Ez az osztalék pedig rengeteg pénz: 2018-ban a Las Vegas Casino Zrt. 9,46 milliárd osztalékot hagyott jóvá év közben, amit az év végi eredmény láttán 2,75 milliárddal megtoldott, így összesen 12,2 milliárd forint osztalékot termelt. A G7 korábbi számításai szerint, ha a vállalkozás ezzel a sebességgel termeli a pénzt, a kaszinókoncessziók 2024-es lejártáig még 60 milliárd forintot hozhat a tulajdonosainak.