Nem hosszabbították meg február elejéig a korlátozásokat

POLITIKA
2020 november 18., 10:38

Jogos minipánik söpört végig az újságolvasók és a közösségi médiát használók egy részén szerdán délelőtt, miután a HVG és az Index is azt írta, hogy a kormány egy keddi rendeletével szép csendben minden korlátozást meghosszabbított február 8-áig. A kijárási és gyülekezési tilalmat, a kocsmák zárva tartását és az összes többit.

De nyugodjon meg mindenki, információnk szerint, amit a kormányzati tájékoztatási központ rövid közleménye is megerősített, ez nem igaz.

Nem véletlen, hogy cikkünk élesítésének idejére a HVG már módosította is a cikkét. Őket nem sokkal később az Index is követte.

A kérdéses kormányrendelet szövege ugyan első olvasásra tényleg úgy hangzik, mintha az összes érvényben lévő rendelkezés hatályát meghosszabbították volna másfél hónappal, de azonnal gyanús volt, hogy ha ez igaz lenne, akkor ezt szinte kizárt, hogy ilyen formában jelentsék be.

Érdeklődésünkre kormányközeli forrásból azonnal jelezték, hogy félreértés állhat a háttérben. Nem sokkal később egy rövid közlemény is megerősítette, hogy nem a hatályos korlátozó intézkedéseket, hanem a vészhelyzet hatályát hosszabbította meg a rendelet február elejéig. Csak ehhez a kapcsolódó rendeleteket is módosítani kellett, ezt értették úgy többen, hogy magukat a korlátozásokat hosszabbították meg.

Az ügyről hamarosan részletesebb jogi értelmezést is kapunk, amit természetesen publikálunk.

Ami biztosnak tűnik, hogy a korlátozások továbbra is december 11-ig érvényesek. A kormány pedig akkor majd dönthet úgy, hogy eltörli vagy enyhíti azokat, vagy akár úgy is, hogy érvényben tartja vagy akár szigorítja a korlátozásokat. A mostani rendelet ezt annyiban befolyásolja, hogy február 8-áig nyitva hagy minden lehetőséget a kormány előtt.