Nem lassít a járvány Szlovéniában és Horvátországban sem

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Továbbra is gyorsuló ütemben terjed a koronavírus a nyugat-balkáni országokban. 

Szlovéniában az elmúlt 24 órában az előző napinak közel kétszeresével, 2013-mal 58 950-re nőtt a fertőzöttek száma. Negyvenhárom beteg meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 919-re emelkedett. Jelenleg 1280-an vannak kórházban, közülük 209-et ápolnak intenzív osztályon. Szlovéniában szinte teljesen leállt az élet: 

minden összejövetelt betiltottak, éjszakai kijárási és napközbeni lakhelyelhagyási tilalom van érvényben, és továbbra is kötelező a maszk viselése mindenütt.

Leállt a közösségi közlekedés, bezártak az iskolák és az óvodák. 

Horvátországban rekordszámú, 3251 új fertőzöttet azonosítottak az elmúlt 24 órában. Ezidő alatt 38 ember halt bele a betegségbe, a járvány eddigi áldozatainak száma ezzel 1151-rre emelkedett. Kórházban 1878 beteget ápolnak, közülük 205-en vannak lélegeztetőgépen. (MTI)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!