A BBC vizsgálatot indít az 1995-ös Diana hercegné-interjú gyanús körülményei miatt

külföld
2020 november 19., 08:39

Huszonöt évvel ezelőtt, két évvel a halála előtt, 1995 novemberében Diana hercegné a BBC-nek tévés interjút adott, amiben egészen szokatlanul nyíltan beszélt magánéletéről és Károly herceggel való házasságáról, hogy neki is volt viszonya, és hogy súlyos bulimiában szenved. Becslések szerint az interjút akkoriban 23 millióan látták. A BBC most úgy döntött, kivizsgálja az interjú készítésének körülményeit, hogy végre kiderüljön az igazság, miután Diana öccse, Charles Spencer azzal vádolta meg az interjút készítő Martin Bashirt, hogy annak idején megtévesztő módszerekkel érte el, hogy a hercegné interjút adjon neki.

Spencer vádjai szerint Bashir hamis bankszámlakivonatokat mutatott, azt állítva, hogy két, a királyi családot szolgáló, a palotában dolgozó embert fizettek le, hogy a hercegnéről információkat szivárogtassanak, Spencer emiatt mutatta be a riporternek húgát, a hercegnét, hogy ő maga beszélhessen magánéletéről, ne mások írják meg azokat.

Bashir állítólag még azzal is megpróbált Spencer és a hercegné bizalmába férkőzni, hogy azt állította, többen is megkeresték a királyi családtól és a palotában dolgozó személyzettől, és hogy információi szerint a hercegnét lehallgatják, autójába pedig nyomkövetőt tettek, a vádak szerint ezeket azonban csak Bashir találta ki.

A vizsgálat indítását a BBC szerint a hercegné elsőszülött fia, Vilmos herceg is „üdvözli”, a Kensington-palota közleményében úgy fogalmazott, „a független vizsgálat egy lépés a helyes irányba”, ami „segíthet kideríteni az igazságot”.

A BBC szerdán azt is bejelentette, hogy az ügyet a legfelsőbb bíróság egykori tagja, az azóta már visszavonult bíró, Lord Dyson vizsgálja majd ki.

Bashir azóta is a BBC-nél dolgozik, de a vádakra egyelőre nem reagált, mert épp lábadozik egy szívműtét után.

(BBC)