A cseh kormányfő szerint nincs rá lehetőség, hogy állami támogatással tartsák fenn a tömegturizmus infrastruktúráját

"Túl vannak méretezve" a külföldi turistákra alapozott idegenforgalmi kapacitások Csehországban, ezek fenntartása hosszabb távon állami támogatással is lehetetle, jelentette ki a Mladá Fronta Dnes napilapnak adott interjújában Andrej Babis cseh kormányfő. "Nincs erőnk arra, hogy tartósan életben tartsuk őket az állami költségvetésből" - mondta a turisztikai kapacitásokról. Indoklása szerint "így működik a piacgazdaság, mi pedig a piacgazdaságot nem győzhetjük le".

Babis szerint ezért "időben és nagyságban is be kell határolni", hogy mennyi támogatást adnak a tömegturizmus infrastruktúrájának fenntartására.

Václav Stárek, a csehországi szállodák és vendéglők szövetségének elnöke szerint a külföldi turisták elmaradása miatt idén 160 milliárd korona bevételtől eshetett el a vendéglátóipar, ez az átlagos évi forgalom több mint ötven százaléka. "Szakmai becslések szerint nem kizárt, hogy a csehországi szállásadók és vendéglők mintegy harmada csődbe fog menni" - mondta. (Via MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.