A cseh kormányfő szerint nincs rá lehetőség, hogy állami támogatással tartsák fenn a tömegturizmus infrastruktúráját

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

"Túl vannak méretezve" a külföldi turistákra alapozott idegenforgalmi kapacitások Csehországban, ezek fenntartása hosszabb távon állami támogatással is lehetetle, jelentette ki a Mladá Fronta Dnes napilapnak adott interjújában Andrej Babis cseh kormányfő. "Nincs erőnk arra, hogy tartósan életben tartsuk őket az állami költségvetésből" - mondta a turisztikai kapacitásokról. Indoklása szerint "így működik a piacgazdaság, mi pedig a piacgazdaságot nem győzhetjük le".

Babis szerint ezért "időben és nagyságban is be kell határolni", hogy mennyi támogatást adnak a tömegturizmus infrastruktúrájának fenntartására.

Václav Stárek, a csehországi szállodák és vendéglők szövetségének elnöke szerint a külföldi turisták elmaradása miatt idén 160 milliárd korona bevételtől eshetett el a vendéglátóipar, ez az átlagos évi forgalom több mint ötven százaléka. "Szakmai becslések szerint nem kizárt, hogy a csehországi szállásadók és vendéglők mintegy harmada csődbe fog menni" - mondta. (Via MTI)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!