Engedélyeztetési fázisban van több vakcina is

Egészségügy
2020 november 19., 16:02

Albert Bourla, a Pfizer vezérigazgatója a Sky News brit kereskedelmi hírtelevíziónak nyilatkozva kijelentette: a cég néhány napon belül világszerte kérvényezni fogja az illetékes felügyeleti szervektől oltóanyaguk forgalmazásának engedélyezését, és készen áll az első 20 millió, már elkészült adag azonnali kiszállítására azokba az országokba, amelyeknek a hatóságai megadják ehhez a hozzájárulást.

Azt mondta, a gyártás jelenleg is folyamatos, és az év végéig 50 millió, 2021-ben 1,3 milliárd adag koronavírus-vakcina készül.

A Pfizer és a BioNtech gyógyszergyártó csoport hónap elején jelentette be, hogy közösen kifejlesztett oltóanyaguk hatékonysága az addigi klinikai próbák és vizsgálatok eredményei alapján meghaladja a 90 százalékot. A Pfizer a héten közölte, hogy a végleges hatékonysági mutató ennél is jobb, eléri a 95 százalékot.

Boris Johnson brit miniszterelnök legutóbbi sajtótájékoztatóján közölte, hogy a brit kormány már 40 millió adagot megrendelt a Pfizer-BioNTech oltóanyagból.

Még ennél is többet, 100 millió adagot rendeltek Johnsonék az AstraZeneca által gyártott oxfordi vakcinából. Ez az oltóanyag még egy korábbi, második tesztelési fázisban van, ami során azt vizsgálják, hogy biztonságos-e a vakcina, és milyen reakciót vált ki a beoltottak szervezetében. A kutatók ígéretesnek nevezték a tesztek eredményeit, mert a vakcina erős immunreakciót váltott ki a 60-70 éves tesztalanyokból is, ami biztató az oltás hatékonyságát tekintve.

WHO tanúsítványt kérnek az oroszok

Oroszország benyújtotta az Egészségügyi Világszervezethez Szputnyik V nevű vakcinájának tanúsítási kérelmét - közlte az orosz médiával Melita Vujovic, a WHO moszkvai képviselője csütörtökön.

"A WHO még egyetlen vakcinát sem jelentett be, mert ezt megelőzően minden vakcinának át kell mennie az Emergency Use Listing rendszer értékelésén. Ez egy feltételes a tanúsítvány, amelyet világjárvány idején szoktak kiadni"

- mondta Vujovic az Eho Moszkvi rádiónak.

A Szputnyik V kidolgozói átadták a WHO-nak a vakcina dokumentációját, a fejlesztők és az egészségügyi szervezet eljárásértékelő részlege között "párbeszéd folyik". Vujovic azt mondta, "az oltóanyag-fejlesztési eljárás befejezése után" a WHO közleményt jelentet majd meg a honlapján.

A WHO szerint a világon jelenleg mintegy 170 projekt irányul az új koronavírusos fertőzés elleni vakcina kifejlesztésére. Vujovic úgy vélekedett, hogy 2021 végére megfelelő mennyiségű vakcina megléte esetén 2 milliárd ember kaphatja meg a védőoltást.

(MTI, BBC)