Ezrek menekülnek a káosz elől Etiópia északi részén

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

"Kaotikusként" és "dinamikusként" jellemzik az Etiópia északi részén, Tigray tartományban kialakult helyzetet az onnan az elmúlt napokban eltávozott segélyszervezeti dolgozók, írja a Guardian. Az etnikai jelleget öltött politikai konfliktusban az aktuális hatalom éppen megpróbálja kiszorítani a tartományt uraló, a szocialista rendszer megdöntése óta egész Etiópiában nagyon befolyásos népcsoportot és hadseregét, a TPLF-et a hatalomból.

A harcok elől menekülők Szudán keleti határvidékén.Fotó: EBRAHIM HAMID/AFP

"Ezrek próbálnak elmenekülni a harcok elől, a helyi hatóságok pedig iskolákban és középületekben próbálják elszállásolni őet, vagy szétosztani őket a környező falvakban, vagy akárhol, ahol rokonaik élnek" - mondta a Guardiannak egy neve elhallgatását kérő segélyszervezeti munkás. Mások leírása alapján a menekülők mellett vannak olyanok is, akiket feltüzelt a harcok híre. "Erős nacionalista felindulás van a tigrayok között, ez alapján nem hiszem, hogy csak úgy megadnák magukat. Erősen etnikai jelleget öltött a konfliktus, ami egyértelműen fokozódik" - mondta egy másik segélymunkás.

Ez utóbbi jele, hogy a szomszédos, amharák lakta tartományokból milíciák csatlakoztak a Tigrayba behatoló kormányerőkhöz. A kormány ugyanakkor szerdán kiadott közleményében "félretájékoztatásnak" nevezte, hogy egyesek etnikai jelleget tulajdonítanak a katonai akciónak, amelynek a kormány szerint csupán a nemzeti egység fenntartása a célja. "A mi víziónk egy többnemzetiségű etióp társadalom. Közös örökségünk és sorsunk erős kötelék, amellyel fell tudunk emelkedni a TPLF megosztó, aljas és mérgező machinációin" - írták.

A TPLF vezetése erre válaszul azt közölte, hogy "Tigray pokol lesz az ellenségeinek". Mint írták, nem fogják megadni magukat a kozponti hadseregnek. "Mozgósítsuk minden képességünket. Amíg a megszállók a földünkön vannak, a harc folytatódni fog" - írták.

Hogy mi folyik Tigrayban, arról nehéz hiteles, független beszámolókat találni, mert a tartományt elzárták a külvilágtól. Nem működnek a kommunikációs csatornák, és nem engednek újságírókat se a térségbe.

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!