Ezrek menekülnek a káosz elől Etiópia északi részén

külföld
2020 november 19., 10:08

"Kaotikusként" és "dinamikusként" jellemzik az Etiópia északi részén, Tigray tartományban kialakult helyzetet az onnan az elmúlt napokban eltávozott segélyszervezeti dolgozók, írja a Guardian. Az etnikai jelleget öltött politikai konfliktusban az aktuális hatalom éppen megpróbálja kiszorítani a tartományt uraló, a szocialista rendszer megdöntése óta egész Etiópiában nagyon befolyásos népcsoportot és hadseregét, a TPLF-et a hatalomból.

A harcok elől menekülők Szudán keleti határvidékén.
photo_camera A harcok elől menekülők Szudán keleti határvidékén. Fotó: EBRAHIM HAMID/AFP

"Ezrek próbálnak elmenekülni a harcok elől, a helyi hatóságok pedig iskolákban és középületekben próbálják elszállásolni őet, vagy szétosztani őket a környező falvakban, vagy akárhol, ahol rokonaik élnek" - mondta a Guardiannak egy neve elhallgatását kérő segélyszervezeti munkás. Mások leírása alapján a menekülők mellett vannak olyanok is, akiket feltüzelt a harcok híre. "Erős nacionalista felindulás van a tigrayok között, ez alapján nem hiszem, hogy csak úgy megadnák magukat. Erősen etnikai jelleget öltött a konfliktus, ami egyértelműen fokozódik" - mondta egy másik segélymunkás.

Ez utóbbi jele, hogy a szomszédos, amharák lakta tartományokból milíciák csatlakoztak a Tigrayba behatoló kormányerőkhöz. A kormány ugyanakkor szerdán kiadott közleményében "félretájékoztatásnak" nevezte, hogy egyesek etnikai jelleget tulajdonítanak a katonai akciónak, amelynek a kormány szerint csupán a nemzeti egység fenntartása a célja. "A mi víziónk egy többnemzetiségű etióp társadalom. Közös örökségünk és sorsunk erős kötelék, amellyel fell tudunk emelkedni a TPLF megosztó, aljas és mérgező machinációin" - írták.

A TPLF vezetése erre válaszul azt közölte, hogy "Tigray pokol lesz az ellenségeinek". Mint írták, nem fogják megadni magukat a kozponti hadseregnek. "Mozgósítsuk minden képességünket. Amíg a megszállók a földünkön vannak, a harc folytatódni fog" - írták.

Hogy mi folyik Tigrayban, arról nehéz hiteles, független beszámolókat találni, mert a tartományt elzárták a külvilágtól. Nem működnek a kommunikációs csatornák, és nem engednek újságírókat se a térségbe.