Hamarosan vízágyakon pihenhetnek a Szent István Egyetem tehenei

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Egy robotizált, precíziós tejtermelő laboratórium megépítése van folyamatban a Szent István Egyetem Kaposvári Campusához tartozó tangazdaságában. A fejlesztés részleteiről dr. Húth Balázs, a campus Állattenyésztés-technológia és Menedzsment Intézeti Tanszék vezetője számolt be az egyetem honlapján.

A tehenek fejését, takarmányozását, valamint a trágya eltávolítását és kezelését is robotok végzik majd. A vízágyas matracokra pedig azért lesz szükség, mert minél többet pihennek a tehenek, annál több tejet termelnek.

Az új, robozitált üzemet azért építik, hogy lépést tudjanak tartani az elmúlt évek innovációival, és a hallgatókat megtaníthassák a legkorszerűbb technológiák használatára.

A közlemény szerint a hagyományos tartási rendszerekkel ellentétben a precíziós tejtermelő laboratóriumban az állatok – minimalizált humán befolyás mellett – stresszmentesen, kötött „munkarend” nélkül, saját bioritmusoknak megfelelően elégíthetik ki biológiai igényeiket, genetikai képességük maximális kihasználtsága mellett. Az állatok önállóan mennek a fejőrobotokhoz, és veszik igénybe a robot szolgáltatásait, amikor úgy érzik, hogy szükségük van rá.

Húth elmondta, hogy az automazitált munkafolyamatokkal ki tudják szűrni az emberi hibákat, és így elkerülhető bizonyos esetekben az állatok gyógyszeres kezelése is, így a fogyasztók egészségesebb termékekhez juthatnak.

(via szie.hu

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!