Rekord: egy nap alatt 900 ezer példányt adtak el Obama emlékirataiból

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem
'A Promised Land' a polcokonFotó: Artur Widak/NurPhoto via AFP

Hatalmas siker az Egyesült Államokban és Kanadában Barack Obama volt amerikai elnök „A Promised Land”című könyve, amit megjelenése napján összesen 890 ezer példányban értékesítettek. Ezzel minden valószínűség szerint Obama könyve lesz a legnagyobb példányszámban valaha eladott elnöki emlékirat. 

A Penguin Random House statisztikái tartalmazzák nem csak a nyomtatott könyveket, de az előrendeléseket, az e-könyveket és a hangoskönyveket egyaránt.  

Az egyetlen könyv, amelyet a Fehér Ház egy másik korábbi lakója írt, és amit hasonló nagyságrendben vásároltak meg megjelenése napján, az történetesen Michelle Obama könyve, a „Becoming” volt, amit 24 óra alatt 725 ezren vásároltak meg 2018-ban. Michelle Obama könyve világszerte mintegy 10 millió példányban kelt el.  

Az AP jelentése szerint a Crown kiadó 60 millió dollárt fizetett az egykori elnöki házaspárnak a két könyvért.  

A „Promised Land” vezeti az Amazon, a Barnes&Noble eladási listáját is. A B&N 50 ezer példányt szórt ki első nap, és reménykednek abban, hogy 10 nap alatt meglesz az 500 ezer is. 

 Viszonyításképpen: Bill Clinton „My Life” című emlékiratai első nap 400 ezer, G.W. Bush „Decision Points” című könyve 220 ezer példányban ment el elsőnap. Ezek a könyvek végül 3,5-4 millió példányban keltek el, Obama 768 oldalas memoárja, ami egyébként nyomtatva 45 dollárba kerül, várhatóan ennek legalább a dupláját is eléri majd. 

A valaha volt legmagasabb első napos eladási rekordot a 2007-es “Harry Potter and the Deathly Hallows” tartja 8 millió példánnyal. (AP)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!