Rekord: egy nap alatt 900 ezer példányt adtak el Obama emlékirataiból

külföld
2020 november 19., 14:08
'A Promised Land' a polcokon
photo_camera 'A Promised Land' a polcokon Fotó: Artur Widak/NurPhoto via AFP

Hatalmas siker az Egyesült Államokban és Kanadában Barack Obama volt amerikai elnök „A Promised Land”című könyve, amit megjelenése napján összesen 890 ezer példányban értékesítettek. Ezzel minden valószínűség szerint Obama könyve lesz a legnagyobb példányszámban valaha eladott elnöki emlékirat.

A Penguin Random House statisztikái tartalmazzák nem csak a nyomtatott könyveket, de az előrendeléseket, az e-könyveket és a hangoskönyveket egyaránt.

Az egyetlen könyv, amelyet a Fehér Ház egy másik korábbi lakója írt, és amit hasonló nagyságrendben vásároltak meg megjelenése napján, az történetesen Michelle Obama könyve, a „Becoming” volt, amit 24 óra alatt 725 ezren vásároltak meg 2018-ban. Michelle Obama könyve világszerte mintegy 10 millió példányban kelt el.

Az AP jelentése szerint a Crown kiadó 60 millió dollárt fizetett az egykori elnöki házaspárnak a két könyvért.

A „Promised Land” vezeti az Amazon, a Barnes&Noble eladási listáját is. A B&N 50 ezer példányt szórt ki első nap, és reménykednek abban, hogy 10 nap alatt meglesz az 500 ezer is.

Viszonyításképpen: Bill Clinton „My Life” című emlékiratai első nap 400 ezer, G.W. Bush „Decision Points” című könyve 220 ezer példányban ment el elsőnap. Ezek a könyvek végül 3,5-4 millió példányban keltek el, Obama 768 oldalas memoárja, ami egyébként nyomtatva 45 dollárba kerül, várhatóan ennek legalább a dupláját is eléri majd.

A valaha volt legmagasabb első napos eladási rekordot a 2007-es “Harry Potter and the Deathly Hallows” tartja 8 millió példánnyal. (AP)