WHO: Az iskolák bezárása nem hatékony lépés

koronavírus
2020 november 19., 17:32
Covid19-teszt vizsgálata egy liege-i laboratóriumban
photo_camera Covid19-teszt vizsgálata egy liege-i laboratóriumban Fotó: Valentin Bianchi/Hans Lucas via AFP

Csütörtökön sajtótájékoztatót tartott Koppenhágában az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai irodáját vezető Hans Kluge, és arról beszélt, hogy az általános maszkviseléssel és annak megkövetelésével elkerülhetőek a koronavírus-járvány miatti újabb lezárások Európában - írja délutáni jelentésében az MTI.

Kluge szerint a vesztegzárnak és a kijárási tilalomnak az utolsó mentsvárnak kellene lennie. A WHO regionális vezetője azt is mondta, hogy a maszkviselés ugyan nem csodaszer, - más intézkedésekkel együtt hoz csak eredményt -, de ha az emberek 95 százaléka maszkot hordana, nem lenne szükség lezárásokra.

A WHO európai irodavezetője szerint az általános iskoláknak nyitva kellene maradniuk, mert bezárásuk nem hatékony lépés. A gyerekek és tizenévesek a WHO szerint nem növelik a vírus terjedésének sebességét.

Kluge arról is beszélt, hogy Európa és az Egyesült Államok különösen vírus által sújtott területeknek minősülnek, és látszik már ugyan némi fény az alagút végén, de a vakcina nem fog megoldani mindent egy csapásra, ugyanis jó ideig csak korlátozott mennyiségben áll majd rendelkezésre. Épp ezért fokozatosan és biztonságosan kell feloldani a szigorításokat, mert a túl gyors enyhítésnek negatív hatásai lehetnek a fertőzésszámra.

Az Egészségügyi Világszervezet nyár végén azt közölte, hogy a koronavírus-világjárvány két éven belül érhet majd véget.