A jövő héttől lazítani kezd a járványügyi intézkedéseken Csehország

külföld
2020 november 20., 08:26

A járványügyi korlátozások lazítását helyezték kilátásba Csehországban, bár a cseh kormány a válsághelyzetet épp pénteken készül meghosszabbítani december 12-ig, hogy a kormány gyorsabban tudjon intézkedéseket hozni.

Jan Blatny egészségügyi miniszter pénteki bejelentésében valószínűnek nevezte, hogy jövő szerdán:

  • az általános iskolák további osztályainak tanulói térhetnének vissza az iskolapadokba. Jelenleg csak az elsősök és a másodikosok járnak iskolába,
  • az éjjeli kijárási tilalom 21 óra helyett 23 órakor lépne életbe,
  • a köztereken pedig az eddigi két személy helyett már hatan lehetnének együtt.

Ezt azzal indokolták, hogy Csehországban az új igazolt fertőzések napi száma két hete csökkenő tendenciát mutat. Míg október végén, november elején a napi esetszám 15 ezer körül mozgott, ezen a héten 4-6 ezer között volt. Tény azonban, hogy kevesebb a tesztelés is. Míg korábban napi 40-45 ezer tesztet végeztek, jelenleg ez a szám 30 ezer körül mozog. A pozitív eredményt kimutató tesztek aránya a héten 25 százalék alá esett vissza.

Csehországban jelenleg 95 501 az aktív fertőzöttek száma, a kórházakban kezelt betegeké 6555-re csökkent. A súlyosnak minősített esetek száma ezer alá esett vissza. Az elhalálozások száma a korábbinál lassabban, de tovább növekszik. Csütörtökön 59-en haltak meg, és ezzel a járvány áldozatainak száma 3353-ra emelkedett. (MTI)