A kézi újraszámolás után is Joe Biden nyert Georgiában

külföld
2020 november 20., 07:52

Csütörtök este jelentették be, hogy a kézi újraszámolás megerősítette a korábbi végeredményt, és Georgiában is Joe Biden nyert a választáson. Az államban azért kellett újraszámolást elrendelni, mert nagyon szoros volt a verseny Biden és Donald Trump között, és a megismételt számlálás megerősítette, hogy a demokraták jelöltje 12284 szavazattal többet kapott az amúgy általában a republikánus jelöltek felé húzó államban.

photo_camera Fotó: JOE RAEDLE/AFP

Az országosan leadott összes szavazatot nézve Biden több mint 5,9 millió szavazattal többet kapott, mint Trump, aki még mindig nem volt hajlandó elismerni a vereségét. Az előrejelzések szerint Biden az elektori szavazatokból 306-ot kaphat meg, míg Trump 232-t.

A megismételt szavazatszámlálás során nagyjából 5800 új szavazat került elő, és Trump hátránya 1400 szavazattal csökkent. Az állami választásért felelős tisztviselő, Brad Raffensperger elmondása szerint a tévedést emberi mulasztás okozta, és semmiféle nyomát nem találták csalásnak vagy nagyobb léptékű beavatkozásnak. Az államban több mint ötmillió szavazatot számoltak meg most újra, ezúttal kézzel.

A korábban nem beszámított szavazatok amúgy nem a levélszavazatok vagy a nagyvárosi szavazatok között bukkantak fel, pedig a Trump-kormány ezekre hivatkozva állítja folyamatosan (bármiféle bizonyíték felmutatása nélkül), hogy csalás történt, hanem Floyd megyében, ahol a helyi sajtó beszámolója szerint csütörtökön menesztették is a helyi választási iroda vezetőjét.

A csütörtök ezen kívül további csapásokat is hozott a Trump-stáb számára: Georgiában, Pennsylvaniában és Arizonában is visszadobták a bíróságok olyan beadványaikat, melyekben a választás eredményét támadták meg. (BBC, Guardian, AP)