Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyéhez kerülhet az esztergomi vár

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Egy javaslatkiegészítés szerint az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyéhez kerülhet az esztergomi vár, írja a hvg.hu.

Az egyházmegye kérésére tett javaslat annak a törvényjavaslatnak a része, ami szerint a szabadkígyósi kastélyt a mezőhegyesi Ménesbirtokhoz csatolnák. Az esztergomi vár jelenleg a Magyar Nemzeti Múzeumhoz tartozik, de a javaslattal a tulajdon és a kezelés is az Esztergom-Budapesti Egyházmegyére szállna át.

Az indoklás szerint:

„A tulajdonba adást a Főegyházmegye arra hivatkozással kezdeményezte, hogy az érintett terület korábban is egyházi tulajdon volt és mivel az érintett területtel szomszédos az esztergomi Bazilika – mint az ország egyik kiemelkedő szakrális és turisztikai központja –, indokolt a fizikailag és rendeltetésüket tekintve is szorosan kapcsolódó területek egyházi tulajdonba adásával elősegíteni, hogy a fejlesztések és a működtetés megvalósításánál egységes szempontrendszer érvényesüljön.” 

A javaslat szerint a Főegyházmegyének átadott esztergomi vár határozatlan ideig lenne terhelt az eladási tilalommal, és évente sem lenne köteles beszámolót sem készíteni az átadónak.

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!