Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyéhez kerülhet az esztergomi vár

Egy javaslatkiegészítés szerint az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyéhez kerülhet az esztergomi vár, írja a hvg.hu.

Az egyházmegye kérésére tett javaslat annak a törvényjavaslatnak a része, ami szerint a szabadkígyósi kastélyt a mezőhegyesi Ménesbirtokhoz csatolnák. Az esztergomi vár jelenleg a Magyar Nemzeti Múzeumhoz tartozik, de a javaslattal a tulajdon és a kezelés is az Esztergom-Budapesti Egyházmegyére szállna át.

Az indoklás szerint:

„A tulajdonba adást a Főegyházmegye arra hivatkozással kezdeményezte, hogy az érintett terület korábban is egyházi tulajdon volt és mivel az érintett területtel szomszédos az esztergomi Bazilika – mint az ország egyik kiemelkedő szakrális és turisztikai központja –, indokolt a fizikailag és rendeltetésüket tekintve is szorosan kapcsolódó területek egyházi tulajdonba adásával elősegíteni, hogy a fejlesztések és a működtetés megvalósításánál egységes szempontrendszer érvényesüljön.” 

A javaslat szerint a Főegyházmegyének átadott esztergomi vár határozatlan ideig lenne terhelt az eladási tilalommal, és évente sem lenne köteles beszámolót sem készíteni az átadónak.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.