Leváltották az örmény védelmi minisztert

külföld
2020 november 20., 12:39

Armen Szárkiszján örmény elnök pénteken leváltotta a védelmi, valamint a munkaügyi és szociális minisztert, és új tárcavezetőket nevezett ki helyükbe - ezt közölte az elnöki hivatal sajtóosztálya.

Péntek délelőtt az örmény sajtóban már megjelent, hogy David Tonoján védelmi miniszter távozni fog, a kormány által meg nem erősített információk alapján a helyi lapok azt írták, hogy a miniszter beadta a lemondását. A várakozásoknak megfelelően Tonoján utódjául az elnök Vagarsak Arutjunjánt nevezte ki.

Tonoján 2018 májusa óta töltötte be a védelmi miniszteri tisztséget az országban lezajlott belpolitikai változások nyomán. Korábban a rendkívüli helyzetek minisztériumát vezette, és védelmi miniszterhelyettes is volt. Utódja Vagarsak Arutjunján altábornagy, a miniszterelnök főtanácsadója lett, aki 1999-2000-ben egyszer már volt védelmi miniszteri. 1991-ben végzett a moszkvai haditengerészeti akadémián és az orosz fegyveres erők vezérkarának katonai akadémiáján. 1992-94 között a szovjet utódállamok egy részét tömörítő Független Államok Közössége (FÁK) vezérkari főnökének helyettese volt.

Szárkiszján egyúttal aláírta Zaruhi Batoján munkaügyi és szociális miniszter felmentését, akinek helyére Meszrópa Arakelján miniszterelnöki tanácsadó került Nikol Pasinján kormányfő javaslatára. Hétfőn pedig már menesztették Zorab Mnacakanján külügyminisztert, aki 2018 májusa óta látta el a tisztséget. Helyére szerdán Aru Ajvazjánt nevezték ki.

Az örmény miniszterelnök és kormányának távozását tüntetők ezrei követelték az elmúlt napokban, miután a kormányfő aláírta a hegyi-karabahi örmény-azeri fegyveres konfliktust lezáró tűzszüneti megállapodást. Az egyezmény jelentős területi engedményeket tett Azerbajdzsánnak a vitatott hovatartozású térségben, Örményországnak vissza kell szolgáltatnia az általa évekkel ezelőtt megszállt azeri területek egy részét.

A miniszterelnök szerdán bejelentette, hogy tizenöt pontból álló ütemtervet dolgozott ki Örményország stabilitásának és biztonságának szavatolására, egyben kezdeményezi a kormány összetételének megváltoztatását.