Mexikóban rábólintott a szenátus, hogy minden felnőttnél lehessen 28 gramm fű

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A mexikói szenátus csütörtökön jóváhagyta a marihuána legalizálásáról szóló törvénytervezetet. A tervezet szerint minden 18 éven felüli állampolgár birtokolhat 28 gramm füvet, és minden háztartásban termeszthetnek 4 tövet a növényből.

Fotó: ALFREDO ESTRELLA/AFP

A tervezetet a képviselőháznak is jóvá kell hagynia ahhoz, hogy törvénnyé váljon. Sokan arra számítanak, hogy a legális piac létrehozása fordulópontot hozhat a drogkertelek elleni küzdelemben, aminek az utóbbi években több min 100 ezer áldozata volt. 

Az ország legfelsőbb bírósága 2018-ban hozta meg azt az ítéletét, hogy a rekreációs célú marihuána teljes tiltása alkotmányellenes, de másfelől korlátozni kell a használatát. (Reuters/MTI)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!