Nem mobil hullaházakat telepítenek a Jahn Ferenc kórház kertjébe, hanem az ország legnagyobb, 0-24 órás koronavírus-tesztelő központja épül ott

Több olvasónk is ijedt, fotókkal illusztrált levélben számolt be arról, hogy valami furcsa komplexum épül az ország egyik legnagyobb covid-kórháza, a dél-pesti Jahn Ferenc kertjében. A hűtőkonténereket látva ugyanis volt, aki attól tartott, hogy a kórház már nem bír a sok halottal és őket fogják itt elhelyezni.

A helyszínre kimotorozva megbizonyosodhattam róla, hogy tényleg folyik az építkezés: a jó pár fehér hűtőkonténer mellett több, ablakokkal is ellátott könnyűszerkezetes felvonulási épület is készül. 

Az kapásból életszerűtlennek tűnt, hogy az építkezésnek bármi köze legyen holttestekhez, hiszen az új konténertelep a kórház leginkább forgalmas, szem előtt lévő részén, a főbejárattól 100 méterre, a Vérellátó épülete és a mentős főbejárat között nő ki a földből.

Az Országos Vérellátó Szolgálattól később megtudtam, mi is készül itt. 

Ez lesz itt “Magyarország legnagyobb kapacitású koronavírus-tesztelő PCR központja.”

A központ létrehozására október 20-án kapták meg az engedélyt a Fővárosi Kormányhivataltól. 

És hogy mire valók az OVSZ-épület melletti kertrészbe telepített konténerek és épületecskék? 

“A vizsgálatok számának növelése érdekében bizonyos folyamatokat az ideiglenes jelleggel kihelyezett konténerekbe telepítettünk át, így épült ki a „konténerváros”, amelyekben hűtést igénylő teszteket, általános fogyóanyagokat, fertőtlenítő eszközöket,valamint szakmai anyagokat tárolunk, de ezekben történik a beérkezett minták adminisztrálása és előkészítése is a vizsgálatokhoz, továbbá öltőzők és a dolgozóknak pihenőhelyek is találhatóak bennük”

- írta kérdésemre az OVSZ.

Azt is elmesélték, hogy a  legérzékenyebb berendezések, vagyis a mintaelőkészítő és -kivizsgáló automaták, a vérellátó épületében találhatók.  A komplexum napi 24 órában üzemel és “gyakorlatilag az egész ország területéről fogadhat mintákat, biztosítva ezzel a koronavírus-fertőzés gyanús emberek lehető legrövidebb időn belüli kivizsgálását.”

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.