Angliában többfokozatú rendszer lép a kijárási korlátozások helyére

Járvány hírlevél
A koronavírus és a küzdelem ellene. A helyzet itthon és a világban.

Angliában december 2-án oldják fel a kijárási korlátozásokat, és a helyébe a korábbihoz hasonló, de egyes elemeiben megerősített, többfokozatú készenléti rendszer lép.

A miniszterelnöki hivatal elképzelés az, hogy a korábbinál több országrész kerül a háromfokozatú készenléti rendszer legmagasabb, vagyis legszigorúbb fokozatának hatálya alá, és az egyes fokozatok alapján előírt intézkedéseket is megerősítik.

A kormány tudományos és egészségügyi tanácsadói a korábbi háromfokozatú készenléti rendszert nem tartották elégségesnek a járvány megfékezésére.

Az ősz elején Angliában bevezetett háromfokozatú készültségi rendszerben a közepes járványügyi készenlét volt a legalacsonyabb, utána következett a magas, majd a nagyon magas fokozat, egyre szigorodó korlátozásokkal. Az egyes országrészekben más-más fokozat volt érvényben a helyi járványhelyzettől függően.

Boris Johnson azonban a kormányzati tanácsadók folyamatos sürgetésének engedve néhány hét után felfüggesztette ezt a rendszert, és november 5-től december 2-ig egységes, Anglia egészére kiterjedő korlátozásokat rendelt el. Ennek alapján az Angliában élők jelenleg csak meghatározott indokokkal hagyhatják el otthonukat. Ezek közé tartozik az orvosi ellátás, az alapvető szükségleti cikkek és a gyógyszerek beszerzése, a munkahelyre utazás azok esetében, akik otthonról nem tudják ellátni munkájukat, illetve a szabadtéri testedzés.Ezenkívül mindenki csak egy, vele nem egy háztartásban lakó emberrel találkozhat szabadtéren is, a nem egy háztartásban élők pedig nem látogathatják egymást lakásban, még a családtagok sem. Valamint a nem alapvető szükségleti cikkeket árusító boltok, valamint a pubok, a bárok és az éttermek is bezártak.

A brit kormány korlátozó intézkedései rendszerint csak Angliára terjednek ki, mert az egészségügyi szabályozás az Egyesült Királyság többi országában - Skóciában, Walesben és Észak-Írországban - a helyi kormányok hatáskörébe tartozik.Ez a korlátozás ér véget december 2-án, és ennek helyébe lép a tervezett régi-új, a korábbihoz képest megszigorított többfokozatú készenléti rendszer. A kormány a részletes intézkedési tervét hétfőn mutatja be, ebben többek között az is szerepel majd, milyen szintű érintkezést engedélyeznek a karácsonyi ünnepek alatt.

A brit kormány célja az, hogy a korlátozásokkal olyan szintre szorítsa le járvány terjedési ütemét, ami karácsonyra lehetővé teszi az szigor enyhítését.

A legfrissebb számok már a koronavírus-járvány terjedésének jelentős lassulását mutatják. Az egészségügyi minisztérium adatai szerint a szombat estével zárult egy hétben 149 027 új koronavírus-fertőzést azonosítottak szűrővizsgálatokkal az Egyesült Királyság egészében, 23 888-cal, 13,8 százalékkal kevesebbet, mint az egy héttel korábbi azonos időszakban. Szombaton 19 875 új fertőzést szűrtek ki országszerte, csaknem hétezerrel kevesebbet, mint múlt szombaton. (Reuters/MTI)