Az oxfordi vakcina 70 százalékos védelmet biztosított a koronavírus ellen a tesztelésnél

Egészségügy
2020 november 23., 08:18

Az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca által fejlesztett vakcina a vizsgálat harmadik fázisában a tesztalanyok 70,4 százalékánál akadályozta meg, hogy elkapják a koronavírust. Az oltóanyag a különböző korcsoportoknál, így az idősebbeknél is működött. Ez az eredmény két különböző dózis tesztelésének összesítéséből jött ki. Az egyik adagolásnál a hatékonyság 90 százalékos volt, míg a másiknál csak 62 százalék.

Az oltóanyagot 10 hónap alatt fejlesztették ki, és több mint 20 ezer önkéntesen próbálták ki. A 90 százalékosnál először csak fél adagot adtak be, majd másodszorra már egy egészet. A kevésbé hatékonynál pedig teljes dózist kaptak már elsőre a tesztelők.

photo_camera Fotó: JUSTIN TALLIS/AFP

Ugyanakkor a BBC szerint ez egyszerre siker és csalódás, hiszen a Pfizer és a Moderna oltóanyaga 95 százalékos hatékonyságot mutatott. Azért hozzáteszik, hogy viszont az oxfordi vakcina olcsóbb és egyszerűbb a tárolása (2-8 fok között már eláll fél évig), így komoly szerepe lesz a járvány visszaszorításában.

A magyar kormány a múlt héten jelentette be, hogy az AstraZeneca Oxfordban kifejlesztendő vakcinájából Magyarország 6,5 millió darabot kötött le, ami 3 millió 270 ezer adagnak minősül, mivel két oltásra van szüksége egy embernek. (Guardian/BBC)