Ma kezdődik Nicolas Sarkozy pere, a volt francia elnököt azzal vádolják, hogy korrumpálni akart egy bírót

bűnügy
2020 november 23., 10:06

Korrupciótörténelmi esemény: ma először áll volt francia köztársasági elnök bíróság elé korrupció vádjával. A politikus akár 10 év börtönt és 1 millió eurós pénzbüntetést is kaphat.

Sarkozyt ebben a mostani perben azzal vádolják, hogy egy zsíros, kényelmes állás ígéretével meg akart vesztegetni egy bírót, cserébe azért hogy az információkat adjon neki egy ellene zajló nyomozásról, ami azt kutatta, hogy a 2007-es elnökválasztási kampányához tényleg kapott e-feketepénzeket Liliane Bettencourt-tól, a L'Oreal kozmetikai cég milliárdos tulajdonosnőjétől.

Jellemző, hogy a hatóságok egyáltalán hogyan szereztek tudomást a bíró megkörnyékezéséről. 2013-ban egymásik, ellene folyó nyomozás keretében, ami azt kutatta, hogy Sarkozy tényleg kapott-e több millió eurót Moammer Kadhafi akkori liíbiai diktátortól a 2007-es kampányára, lehallgatták a volt elnököt. Így tudták meg, hogy Sarkozynek van egy Paul Bismuth álnéven vásárolt titkos telefonja, amin az ügyvédjével szokott kommunikálni. Ez utóbbit lehallgatva tudták meg, hogy az exelnök az ügyvéden keresztül megkörnyékezett egy bírót. Akinek információkért és az ítélet befolyásolásáért cserébe egy kényelmes, kevés munkával járó és még jobban fizető állás kijárását ígérte meg Monacóban.

Sarkozy hat évig küzdött azért, hogy az ügy ne jusson el a tárgyalóteremig, de nem járt sikerrel.

A volt elnök pár hete kicsit fellélegezhetett, mert a líbai ügy koronatanúja, a Kaddhafi eurómillióit eddigi állításai szerint személyesen kézbesítő Ziad Takieddine libanoni-francia üzletember váratlanul visszavonta a vallomását abban az ügyben. De most itt a bíró korrumpálásának ügye és 2021 tavaszán jön a következő per: Sarkozy akkor a 2012-es, sikertelen újraválasztási kampánya miatt felelhet, 13 társával együtt azzal vádolják ugyanis, hogy hamis számlák segítségével a legális határérték majdnem dupláját, 43 millió eurót költött arra a kampányra.

Ezek a francia elnöki pozícióra nézve sem jó hírek, Sarkozy hivatali elődjét, Jacques Chiracot ugyanis sikkasztás miatt ítélte el korábban a bírság. (via france24.com)