Magyarország a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című filmet jelöli az Oscarra

FILM
2020 november 23., 14:48

Horvát Lili Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című filmje képviseli Magyarországot jövőre a legjobb nemzetközi filmnek járó Oscar-díjért folyó versenyben – közölte a Nemzeti Filmintézet (NFI).

A magyar mozifilm a Velencei Filmfesztiválon debütált nyár végén, díjazták Varsótól Chicagóig, a magyarországi mozikban közel 20 ezren látták pár hét alatt – áll a közleményben.

Az Amerikai Filmakadémia szabályzata szerint a jövőre 93. alkalommal átadandó Oscar-díjakra a legjobb nemzetközi film kategóriában minden ország egy alkotást nevezhet azok közül, amiket 2019. október 1. és 2020. december 31. között mutattak be az adott országban.

Az országok hivatalos Oscar-nevezései közül az Amerikai Filmakadémia képviselői választják ki majd az öt jelölt játékfilmet. A jelöltek listáját 2021. március 15-én hozzák nyilvánosságra, az Oscar-díjak ünnepélyes átadására április 25-én kerül sor Los Angelesben.

Az NFI közölte, hogy idén a hivatalos magyar Oscar-nevezésről döntő testületben a Nemzeti Filmintézet Filmszakmai Döntőbizottságának tagjai közül Fonyódi Tibor, Káel Csaba, Kálmán András és Pesti Ákos, valamint Bereczki Csaba, az NFI nemzetközi jogértékesítési és képviseleti igazgatója és Novák Emil operatőr vett részt. A 6 tagú bizottság egyhangúlag döntött a magyar Oscar-nevezésről.

A Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című filmben Márta, a 40 éves idegsebész szerelmes lesz. Fényes amerikai karrierjét hátrahagyva visszatér Budapestre, hogy új életet kezdjen a férfival, de hiába vár a Szabadság-híd pesti hídfőjénél: a férfi nem jelenik meg a randevún. Márta kétségbeesetten a keresésére indul, de amikor rátalál, élete szerelme azt állítja, sosem látta őt azelőtt.

A film főszereplői Stork Natasa és Bodó Viktor, további fontos szerepekben Vilmányi Benett, Nagy Zsolt és Lukáts Andor is feltűnik. A romantikus dráma Csernátony Dóra, Miskolczi Péter és Horvát Lili produkciójában, a Poste Restante gyártásában készült, a Nemzeti Filmintézet támogatásával. A film operatőre Maly Róbert volt.

Stork Natasa a film egyik jelenetében
photo_camera Stork Natasa a film egyik jelenetében Fotó: Mozinet Ltd (Mozinet)

Antalyában Stork Natasa elnyerte a legjobb színésznő díját, Varsóban a magyar filmet a kritikusok nemzetközi szövetsége zsűrije FIPRESCI-díjjal tüntette ki. Arany Hugó fődíjat nyert Chicagóban, és a fődíjjal együtt három trófeával tért haza a spanyolországi Valladolid filmfesztiváljáról. A valóság és képzelet határán játszódó szerelmesfilm a philadelphiai filmfesztiválon megkapta a legjobb játékfilm díját.

A Mozinet által forgalmazott filmre közel 20 ezren vettek jegyet a magyar mozikban, december 1-től pedig a Cinego weboldalon is elérhető.

Horvát Lili filmje jövőre több országban a fesztiválokon kívül is látható lesz. A Nemzeti Filmintézet az alkotás forgalmazási jogait Ausztráliára, Új-Zélandra, Spanyolországra, Andorrára, Svájcra és Romániára már eladta. (MTI)