Netanjahu titkos találkozón tárgyalt a szaúdi koronaherceggel és Pompeo amerikai külügyminiszterrel

Reggel 4 hírlevél
Amit 2021-ben tudni kell, minden reggel.

A Guardian izraeli médiahírekre hivatkozva azt írja, hogy Netanjahu izraeli miniszterelnök vasárnap titokban Szaúd-Arábiába repült egy magángépen, ahol találkozott Mohamed bin Szalman szaúdi koronaherceggel és Mike Pompeo amerikai külügyminiszterrel. A hírek szerint Joszi Cohen, az izraeli titkosszolgálat vezetője is vele tartott. A tárgyalások témájáról semmi sem sztivárgott ki eddig.

A netes útvonalnyilvántartás szerint vasárnap vasárnap Tel-Avivból felszállt egy olyan magángép, amit korábban Netanjahu is használt, hogy abba a Vörös-tenger partján fekvő szaúdi Neomba repüljön pár órára, ahol a koronaherceg és a külügyminiszter nyilvánosan bejelentett találkozón vettek éppen részt.  

Erre a titkos tárgyalásra célozhatott egy twitjében Topaz Luk, Netanjahu közösségimédia-tanácsadója, amikor azt írta, hogy miközben Benny Gantz, az ellenzéki pártvezérből a Netanjahu-kormány tagjává vált, de a miniszterelnökkel azóta is hadakozó politkus “politizál”, a főnök éppen “békét teremt”.

Az utóbbi időben Izrael amerikai közvetítéssel két vele ellenséges Öböl-országgal, az Emirátusokkal és Bahreinnel is békemegállapodást kötött. Bár a szaúdiakkal régóta igen ellenséges a viszonyuk, azon javíthat, hogy van egy közös ellenségük, Irán.  

(via Guardian)