A WHO arra kéri a világot, a vakcinák bezsákolása közben gondoljanak a szegény országokra is

444 Hírlevelek
Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.

Az Egészségügyi Világszervezet vezetője, Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus azt nyilatkozta, az engedélyeztetési fázisba került, sikeres oltóanyagokat „méltányosan” kell elosztani a világban, ennek a rendszernek a finanszírozásához pedig 4,3 milliárd dollárra van szükség.

Szerinte a kérdés most „nem az, hogy a világ megengedheti-e magának, hogy megossza a vakcinákat, hanem hogy megengedheti-e magának, hogy ne tegye ezt”.

Bár a vakcinák még csak engedélyeztetési fázisban vannak, azokból sok ország már most, előre bevásárolt. A legtöbbet India, az Európai Unió, az Egyesült Államok, Kanada és az Egyesült Királyság vett. A WHO vezetője szerint pedig minél több ország vesz részt a vakcinák megosztásában, annál hamarabb lehet mindenhova eljuttatni az oltóanyagot, olyan országokba is, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy előre felvásároljanak belőle. A cél az, hogy 2021 végéig két milliárd vakcinát juttassanak el világszerte.

Egyelőre úgy tűnik, a legolcsóbb az AstraZeneca által gyártott oxfordi vakcina előállítása, így világszerte talán ebből gyárthatnak majd a legtöbbet. Ez az oltóanyag 90 százalékos védelmet ígér, és tárolása is egyszerűbb, mint a Pfizer-BionTech, illetve a Moderna által gyártott vakcináké. Bár utóbbi is azt ígéri, hogy harminc napig is el lehet tartani egy sima hűtőben.

A Pfizer és a BioNtech gyógyszergyártó csoport az AstraZenecánál egy kicsit magasabb számot, 95 százalékos hatékonyságot jelentette be nemrég.

A Moderna koronavakcinájával is jó eredményeket értek már el, de azon túl van egy negyedik oltóanyag is már a tesztfázisában, az oroszok Szputnyik V névre hallgató vakcinája, ebből napokkal ezelőtt mintákat is kapott Magyarország.

(BBC)