A Moderna koronavakcinája akár 30 napig is elvan egy sima hűtőben

Egészségügy
2020 november 16., 14:16

Az amerikai Moderna gyógyszergyár hétfőn bejelentette, hogy az általa kifejlesztett, koronavírus elleni oltás a tesztek 94,5 százalékában hatásos volt. A bejelentés óta újabb adatokat hoztak nyilvánosságra a Moderna egyelőre csak mRNA-1273 névvel jelölt vakcinájáról. Ezek közül a legfontosabb, hogy az oltóanyag 2 és 8 Celsius fokon is tárolható akár 30 napig is, -20 fokon pedig legfeljebb 6 hónapig stabil marad.

Eszerint a Moderna vakcinája jóval egyszerűbben használható, mint például a Pfizeré, amiről alig egy hete jelentette be a gyártó, hogy 90 százalékban hatásos. A Pfizer oltóanyagát ezzel szemben csak ultraalacsony hőmérsékleten, azaz -70 fokon lehet csak szállítani, annál melegebb körülmények között hamar instabillá válik. A Modernánál viszont a 2 és 8 fok közötti 30 napos eltarthatóság azt jelenti, hogy a vakcina hetekig elvan egy sima háztartási hűtőben is.

A Johnson & Johnson's által fejlesztett vakcina elvileg még a Modernáénál is tovább marad stabil 2 és 8 fok között, de ennek hatásosságáról egyelőre nem állnak rendelkezésre megbízható információk. (SeekingAlpha)