Osztrák vadaskertben nevelt szarvasbikát kínáltak fel kilövésre egy francia vadásznak Zalában

belföld
2020 november 24., 09:07

Csalás és közokirat-hamisítás miatt emeltek vádat négy ember ellen Zalában, mert egy osztrák vadaskertben nevelt gímszarvasbikát hoztak a megyébe, majd azt egy francia vendégvadásznak helyi trófeaként kínálták fel kilövésre.

A Felsőrajk és Pötréte térségében is területekkel rendelkező vadásztársaság két tagja, egy 35 éves és 37 éves férfi 2017 nyarán Ausztriában, egy karintiai vadaskert osztrák tulajdonosával – a negyedrendű vádlottal – megegyezett abban, hogy kilencezer euróért megvásárolnak egy nála nevelt, értékes agancstrófeájú gímszarvasbikát, majd Magyarországra szállítják. A nem természetes környezetben felnevelt gímszarvas vadászatát tiltják a magyarországi és az osztrák jogszabályok is, ennek ellenére az osztrák férfi Magyarországra szállította az állatot, amit ideiglenesen Alsórajkon, a másodrendű vádlott anyjának ingatlanján helyeztek el.

A két fővádlott egy vadászatszervezéssel foglalkozó céggel – megtévesztéssel, fényképekkel – megállapodott abban, hogy vendégvadászoknak ajánlják fel az állatot kilövésre. Az állatot 2017 szeptemberében szállították a Pötréte és Felsőrajk határában lévő vadászterületre, ahol a szarva ahogy lábra állt az ellenszertől, az egyik vendégvadász máris lelőtte.

Az állatot – mint szabályos vadászaton elejtett gímszarvas trófeáját – napokkal később a Zala Megyei Kormányhivatal vadászati szervénél bemutatták bírálásra, ahol a hatóság így hamis tartalmú közokiratban rögzítette a kilőtt vad trófeájának adatait. Ezt követően a megtévesztett francia vadász 35 ezer eurót, vagyis mintegy 11 millió forintot fizetett ki a vadásztársaságnak a trófea ellenértékeként.

(MTI)