Osztrák vadaskertben nevelt szarvasbikát kínáltak fel kilövésre egy francia vadásznak Zalában

Csalás és közokirat-hamisítás miatt emeltek vádat négy ember ellen Zalában, mert egy osztrák vadaskertben nevelt gímszarvasbikát hoztak a megyébe, majd azt egy francia vendégvadásznak helyi trófeaként kínálták fel kilövésre.

A Felsőrajk és Pötréte térségében is területekkel rendelkező vadásztársaság két tagja, egy 35 éves és 37 éves férfi 2017 nyarán Ausztriában, egy karintiai vadaskert osztrák tulajdonosával – a negyedrendű vádlottal – megegyezett abban, hogy kilencezer euróért megvásárolnak egy nála nevelt, értékes agancstrófeájú gímszarvasbikát, majd Magyarországra szállítják. A nem természetes környezetben felnevelt gímszarvas vadászatát tiltják a magyarországi és az osztrák jogszabályok is, ennek ellenére az osztrák férfi Magyarországra szállította az állatot, amit ideiglenesen Alsórajkon, a másodrendű vádlott anyjának ingatlanján helyeztek el.

A két fővádlott egy vadászatszervezéssel foglalkozó céggel – megtévesztéssel, fényképekkel – megállapodott abban, hogy vendégvadászoknak ajánlják fel az állatot kilövésre. Az állatot 2017 szeptemberében szállították a Pötréte és Felsőrajk határában lévő vadászterületre, ahol a szarva ahogy lábra állt az ellenszertől, az egyik vendégvadász máris lelőtte.

Az állatot – mint szabályos vadászaton elejtett gímszarvas trófeáját – napokkal később a Zala Megyei Kormányhivatal vadászati szervénél bemutatták bírálásra, ahol a hatóság így hamis tartalmú közokiratban rögzítette a kilőtt vad trófeájának adatait. Ezt követően a megtévesztett francia vadász 35 ezer eurót, vagyis mintegy 11 millió forintot fizetett ki a vadásztársaságnak a trófea ellenértékeként.

(MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.