Több ezer fős titkos esküvőt tartottak az ultraortodox zsidók Brooklynban, 15 ezer dollárra büntették őket

2020 november 24., kedd 18:09

Több ezer ultraortodox zsidó gyűlt össze a brooklyni Williamsburgban egy titkos esküvőn, 15 ezer dollár bírságot kaptak a szervezők a járványügyi korlátozások megszegése miatt, írja a New York Times.

A november 4-i esküvőn összegyűlt emberek énekeltek és táncoltak, és alig volt maszk néhány emberen, a szervezők pedig nagyon ügyeltek arra, hogy titokban tartsák az eseményt, ami több mint négy órán keresztül tartott. Az esküvőről nem küldtek meghívókat, csak szóbeszéd útján terjedt, a zsinagóga falaira sem helyeztek ki posztereket, és a saját újságjukban sem jelentették meg a közelgő eseményt.

A szatmári haszid zsidók önálló autonómiával rendelkeznek Brooklynon belül Williamsburgben, de a pandémia óta emiatt egyre több az összetűzés a közösség és kormányzat között, ugyanis a zsidó közösség tagja nem igazán akarják betartani a kormány által hozott járványügyi intézkedéseket úgy, mint a távolságtartást és a maszkviselést. Októberben számos korlátozást bevezettek Brooklyn és Queens ortodox zsidó közösségeiben, miután a területeken a pozitív tesztek aránya négy százalék fölé emelkedett. A lakosok tiltakoztak az intézkedések ellen, ami első sorban a nem létfontosságú üzletek bezárását és az imaházak csökkentett létszámmal való működését célozták.

Bill de Blasio polgármester hétfő este jelentette be a bírság kiszabását, miután kiszivárgott egy videó a több ezer fős esküvőről.

A polgármester elfogadhatatlannak és nagyon felelőtlennek tartja azt, amit történt, különösen azután, hogy az utóbbi időben a williamsburgi közösség pozitív változást mutatott, például egyre több tesztet voltak hajlandók végezni, és az előző hónapban még egy tízezer fősre tervezett esküvőt is töröltek.