Trump jóváhagyta az átadás-átvétel megkezdését, de továbbra is csalásokról beszél

külföld
2020 november 24., 05:14

Több hét várakozás után Donald Trump amerikai elnök végül zöld utat adott az átadás-átvételi procedúrának. Így megkezdi munkáját az elnökváltás körüli teendőkért felelős kormányügynökség (a GSA), Joe Biden és stábja hivatalos irodát és szövetségi támogatást kap, illetve hamarosan Biden és a megválasztott alelnök, Kamala Harris is olvashatja a Trumpnak készített nemzetbiztonsági jelentéseket. Biden közölte, hogy hamarosan tárgyalásokat kezdenek a járványkezeléssel kapcsolatban is, írja a Reuters.

A GSA elnöke, Emily Murphy azt mondta, saját döntéséből nem kezdte meg korábban az átadás-átvételt, senki sem gyakorolt rá nyomást. Trump a Twitteren megköszönte az ország iránti hűségét, és arra hivatkozva kérte az átadás-átvétel megkezdését, hogy nem szeretné, ha tovább fenyegetnék Murphyt.

photo_camera Fotó: MANDEL NGAN/AFP

Trump a hosszúra nyúlt elnökválasztás óta folyamatosan csalásokról beszél, hiába szenvedett összességében sima vereséget. Biden a szükséges 270 helyett 306 elektori szavazatot gyűjtött be, miközben Trump csak 232-t.

Az átadás-átvétel megkezdése ellenére Trump nem adta fel vádjait, a Twitteren azt írta, a két dolognak semmi köze egymáshoz, és folytatja a harcot. Szombaton egy szövetségi bíró elutasította Trump keresetét, amiben azt követelte, nyilvánítsanak érvénytelenné több millió levélszavazatot Pennsylvaniában. A Trump-stáb hasonló próbálkozásokat tett Wisconsinban és Michiganben is. Utóbbiban már hivatalossá vált Biden győzelme.