Külföldön bebörtönzött irániakra cserélték el a brit-ausztrál nőt, akit kémkedés vádjával ítéltek el 10 évre Iránban

külföld
2020 november 25., 19:15

Két év után szabadon engedték a brit-ausztrál Kylie Moore-Gilbertet, akit Iránban 10 éves börtönbüntetésre ítéltek kémkedés miatt, amit állítása szerint nem követett el. Úgy tudni, hogy három, külföldön bebörtönzött irániért cserébe engedték szabadon a tudóst, akit 2018-ban tartóztattak le.

A három iráni kilétéről egyelőre nem árult el konkrétumokat az iráni média, csak annyit tudni, hogy egyikük egy iráni üzletember.

Kylie Moore-Gilbertet azután tartóztatták le, hogy meghívták az országba egy konferenciára, ahol a résztvevők közül többen gyanúsnak tartották a tudományos munkáját. A nőt a reptéren vették őrizetbe, majd egy zárt tárgyaláson ítélték el, sokáig azt sem árulták el, kit tartóztattak le.

Moore-Gilbert közel két évet töltött a teheráni Evin börtönben, ahonnan több levelet is ki tudott juttatni. Ezekben arról írt, hogy a többiektől elkülönítve, magánzárkában van, nem kap elég élelmet, és gyógyszereket sem. Ezen a nyáron az ország egyik legkeményebb börtönébe szállították át, ahová a politikai foglyokat is zárni szokták, és ahol mindennapos az erőszak.

(BBC)