Olaszországban két nőt is meggyilkoltak a nők elleni erőszak megszüntetésének napján

Egy harmincéves, háromgyerekes marokkói nőt a férje szúrt le veszekedés közben a venetói Padovában, Catanzaróban pedig egy 56 éves olasz nőt ölt meg a barátja, aki a holttestet a tengerbe dobta.

Luciana Lamorgese belügyminiszter egy videóüzenetben azt mondta, az állam a nők mellett áll, és kész segítséget nyújtani, ehhez azonban szerinte az erőszakot elszenvedő nők jelzésére és arra van szükség, hogy feljelentést tegyenek.

Elena Bonetti családügyi és esélyegyenlőségi miniszter szerint a nők elleni erőszak az egyetlen bűncselekmény, amely a koronavírus-járvány miatti szigorítások alatt nem csökkent. A Giuseppe Conte olasz kormányfő által közölt adatok szerint idén minden harmadik nap megöltek egy nőt Olaszországban. Január elsejétől október végéig 91-en vesztették életüket, az esetek csaknem 90 százalékában családon belüli erőszak miatt. A gyilkosságok több mint 56 százalékát a gazdagabb és fejlettebbnek tartott északi régiókban követték el, 36 százalékukat Lombardia és Piemont tartományban.

Az egészségügyi minisztérium adatai szerint 2017 és 2019 között majdnem 17 ezer nőt kezeltek az olaszországi kórházak sürgősségi osztályain családon belüli erőszaknak tulajdonított sérülésekkel. Az ellátott nők több mint fele 18 és 44 év közötti volt.

Nővédő szervezetek telefonos szolgálataihoz az idén már majdnem 13 ezer segélyhívás érkezett, ez az elmúlt évekhez képest rekord magas szám.

November 25-én, a nők elleni erőszak megszüntetésének nemzetközi napján a római kormánypalotát vörös színű fénnyel világítják meg.

(MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.