„Változó filmgyártási és médiapiaci igényekre” reagálna az SZFE Filmintézetének új vezetője

FILM
2020 november 25., 08:41

Mostanra átvette a Színház-és Filmművészeti Egyetem (SZFE) honlapjának szerkesztését az egyetem új vezetése, kedden rövid interjúban mutatták be az SZFE Filmintézetének újonnan kinevezett főnökét, Sára Balázs rendező-operatőrt. Az interjút a hvg.hu szúrta ki.

A kérdésre, milyen filmes oktatásra számíthatnak az egyetem hallgatói az irányítása alatt, Sára azt válaszolta,

„[a] szakmai alapok ismeretétől fogunk indulni, nagy hangsúlyt fektetve az egyéni kreativitás kibontására. Alkotó szakembereket fogunk képezni, akik képesek arra, hogy megfeleljenek a filmgyártás és a médiapiac folyamatosan változó igényeinek.
Oda fogunk figyelni a hallgatók vizuális érzékenységére, fantáziájára, nyitottságára, befogadókészségére, és ezeket folyamatosan fejlesztjük az oktatás során.

Kiderült, ezt egyelőre az egyetem jelenlegi oktatói gárdájával képzeli el, azt mondta, a Vidnyánszky Attila vezette fenntartó alapítvány kuratóriumához hasonlóan támogatja, hogy a jelenlegi tanárok „végig vigyék az osztályaikat”.

„Természetesen új szakmai tantárgyak indítását is tervezem a 2021-2022-es tanévben, de ezek még egyeztetés alatt állnak” - mondta.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói azonban továbbra sem ismerik el az egyetem új vezetését, a fenntartó alapítvány kuratóriumi tagságát, az általuk kinevezett rektorhelyetteseket és az egyetem új kancellárját. Az egyetem autonómiájának csorbítása ellen 70 napos egyetemfoglalási akcióval tiltakoztak, aminek november 10-én a súlyosbodó járványhelyzet vetett véget.