130 ellenzéki politikust állítottak bíróság elé Kambodzsában

Megkezdődött Kambodzsában csütörtökön annak a csaknem 130 ellenzéki politikusnak és aktivistának a pere, akit politikai tevékenysége miatt árulással vádoltak meg.

Egyikük koncepciós pernek nevezte az eljárást, amelynek vádlottjai többségükben az egykori Kambodzsai Nemzeti Megmentés Pártjának tagjai, amely 2017-ig az egyetlen ellenzéki párt volt a parlamentben, és jó esélyekkel indult volna Hun Sen kormányfő Kambodzsai Néppártja ellen a 2018-as általános választáson.

A választást megelőző évben azonban Hun Sen kormánya egészpályás letámadást indított az ellenzék ellen. A kormánykritikus médiát ellehetetlenítették vagy megregulázták, a Kambodzsai Nemzeti Megmentés Pártját pedig a bíróság feloszlatta, képviselőit eltávolították a törvényhozásból. Sokan úgy gondolják, mindennek az volt a célja, hogy Hun Sen pártja minden parlamenti helyet megszerezhessen a választáson.

A vádlottak szinte mindegyike ellen felbujtás és árulásra irányuló összeesküvés a vád, amiért összesen 12 év börtön szabható ki.A perbe fogott ellenzékiek egy része nincs jelen a tárgyaláson, mert sokan külföldre menekültek. A vádlottak egyik ügyvédje megkérdőjelezte, hogy ha ennyi ember ügyét összevonják, akkor mindannyian a nemzetközi normáknak megfelelő tisztességes eljárásban részesülhetnek.

„Nyugodt vagyok, mert semmi rosszat nem tettem. Ez nem bíróság, hanem politikai színjáték, ez puszta politikai cirkusz” - mondta újságíróknak a bíróság előtt Hun Sen egyik leghangosabb kritikusa, Theary Seng, aki szerint az eljárás nem más, mint koncepciós per.

Hun Sen 35 éve áll a délkelet-ázsiai ország élén, és bírálói szerint diktatúrát épít ki. A 2018-as választások nemzetközi megfigyelők szerint sem szabadnak, sem tisztának nem voltak tekinthetők, ezért több nyugati ország szankciókat vezetett be Kambodzsával szemben. (MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.