Koronavírus-számok Magyarországon 01.27.
Elhunytak + 85 Σ 12 198
Kórházban - 6 Σ 3 809
Fertőzöttek + 1 004 Σ 361 881
Oltottak + 3 028 Σ 152 704

Jakab Ferenc mindenkit arra kér, ne üljön fel az álhíreknek, bízzon a vakcinában

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

A „vakcinaaggódókat” igyekezett megnyugtatni egy ismeretterjesztő beszélgetésben Jakab Ferenc, a pécsi virológuscsoport vezetője és Constantin Tamás gyermekorvos. Azokra utaltak ezzel, akik ugyan nem oltásellenesek, de a sok egymásnak ellentmondó informácó miatt nem tudják eldönteni, bízzanak-e a koronavírus elleni védőoltásokban, be merjék-e majd adatni, ha elérhetők lesznek. 

Jakab FerencFotó: Constantin Tamás/Facebook

Jakab előadásában felsorolta, milyen technológiával lehet vakcinákat fejleszteni, és mely projektek állnak most a legjobban. Szóba kerültek a legmodernebb, mRNS-alapú, nagyon hatékonynak tűnő vakcinák, amiket a Pfizer és a Moderna fejlesztett. 

Beszélt a vírusvektorvakcinákról is: ide tartozik többek közt az oxfordi Astrazeneca és az orosz vakcina is. Utóbbiról Jakab azt mondta, „bár nem olyan transzparens a fejlesztése, mint az oxfordinak”, és kicsit korábban vezették be, mint hogy lezárult volna a klinikai tesztelés harmadik fázisa, egyelőre nem lehet rosszat mondani róla, az eredményei ugyanolyan kiemelkedőek mint a többi vakcináé. 

A kínai Sinovac a hagyományos módszerrel, legyengített vírussal dolgozik, ami Jakab szerint nem biztos, hogy a legjobb út a koronavírus ellen, de ebben egyelőre nem lehetünk biztosak.

Jakab mindenkit arra kért, hogy ne üljön fel az álhíreknek, bízzon a vakcinákban, de addig is, tartsa be a szabályokat, viseljen maszkot, tartsa a távolságot, és figyeljen a kézfertőtlenítésre.

A teljes beszélgetést itt lehet megnézni: