Koronavírus-számok Magyarországon 7/27/2022
Elhunytak + 54 Σ 46 790
Kórházban + 479 Σ 1 345
Fertőzöttek + 14 402 Σ 1 965 481
Tesztek 0 Σ 11 394 556
Oltottak 0 Σ 6 413 420
A legújabb trendek

Jakab Ferenc mindenkit arra kér, ne üljön fel az álhíreknek, bízzon a vakcinában

2020 november 26., csütörtök 18:05

A „vakcinaaggódókat” igyekezett megnyugtatni egy ismeretterjesztő beszélgetésben Jakab Ferenc, a pécsi virológuscsoport vezetője és Constantin Tamás gyermekorvos. Azokra utaltak ezzel, akik ugyan nem oltásellenesek, de a sok egymásnak ellentmondó informácó miatt nem tudják eldönteni, bízzanak-e a koronavírus elleni védőoltásokban, be merjék-e majd adatni, ha elérhetők lesznek.

Jakab Ferenc Fotó: Constantin Tamás/Facebook

Jakab előadásában felsorolta, milyen technológiával lehet vakcinákat fejleszteni, és mely projektek állnak most a legjobban. Szóba kerültek a legmodernebb, mRNS-alapú, nagyon hatékonynak tűnő vakcinák, amiket a Pfizer és a Moderna fejlesztett.

Beszélt a vírusvektorvakcinákról is: ide tartozik többek közt az oxfordi Astrazeneca és az orosz vakcina is. Utóbbiról Jakab azt mondta, „bár nem olyan transzparens a fejlesztése, mint az oxfordinak”, és kicsit korábban vezették be, mint hogy lezárult volna a klinikai tesztelés harmadik fázisa, egyelőre nem lehet rosszat mondani róla, az eredményei ugyanolyan kiemelkedőek mint a többi vakcináé.

A kínai Sinovac a hagyományos módszerrel, legyengített vírussal dolgozik, ami Jakab szerint nem biztos, hogy a legjobb út a koronavírus ellen, de ebben egyelőre nem lehetünk biztosak.

Jakab mindenkit arra kért, hogy ne üljön fel az álhíreknek, bízzon a vakcinákban, de addig is, tartsa be a szabályokat, viseljen maszkot, tartsa a távolságot, és figyeljen a kézfertőtlenítésre.

A teljes beszélgetést itt lehet megnézni: