Kerti törpét és burgonyabokrot is loptak az ajkai tolvajok

444 Hírlevelek
Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.

Kiskerteket ment kirabolni három fiatal egy májusi éjszakán Ajkán, most 12 rendbeli lopás miatt állnak bíróság elé, írja a a Veszprém Megyei Főügyészség közleményében. 

A vádirat szerint a 23, 24 és 25 éves elkövetők 2020. május 31-én késő este megbeszélték, hogy az éjszaka hátralévő részében a város szélén lévő kiskerteket járva tulajdonítanak el értékeket.

Öt olyan ingatlan volt, ahova az elkövetők a kertkaput, a tároló ajtaját leemelték vagy épp a lakatpántot leverték és bementek, de végül nem tulajdonítottak el semmit, míg a többi sértettől a terményt, illetve a szerszámtárolókban tartott eszközöket, vagy az épp ott talált szeszes italt lopták el.

Volt olyan sértett, akinek kertjében több bokor burgonyát szedtek fel, a fészerekből pedig a kéziszerszámoktól a légpuskán át a kerti törpékig elvittek mindent, amiről úgy gondolták, hogy anyagi haszonra tehetnek belőle szert.A 23 éves vádlottnak a végigfosztogatott éjszakán társaival elkövetett cselekményeken túl egy 2020. januári rongálás miatt is bíróság elé kell állni. A férfi ekkor a kerítést átvágta, majd hevederzár lefeszítésével egy Ajka külterületén lévő kiskert szerszámtárolóját törte fel, és onnan 110 000 forint értékben szegélynyírót, fűkaszát és létrát tulajdonított el.

Aztán azért, hogy a bűncselekmény nyomait eltüntesse, a lopást követően felgyújtotta a tárolót, mellyel további, közel 190 000 forintos kárt okozott.Az ügyészség vádiratában ezzel a férfival szemben végrehajtandó börtönbüntetés és közügyektől eltiltás, míg egyik társával szemben végrehajtandó fogházbüntetés és közügyektől eltiltás, a harmadik elkövetővel szemben pedig felfüggesztett fogházbüntetés kiszabására tett indítványt az ügyben ítélkező Ajkai Járásbíróságnak.