Meghosszabbított érvényességű szakorvosi javaslattal juthatnak gyógyszerekhez vagy segédeszközökhöz a krónikus betegek

Egészségügy
2020 november 26., 19:17

Kormánydöntés született róla, hogy a veszélyhelyzet időtartama alatt lejáró szakorvosi javaslatok érvényesek maradnak a veszélyhelyzet megszűnését követő 90 napig - tájékoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) csütörtökön az MTI-t.

Közölték azt is: a gyógyászati segédeszközök veszélyhelyzet alatt lejáró kölcsönzési ideje, valamint a vények beváltási határideje továbbra is a veszélyhelyzet megszűnését követő 30. napig hosszabbodik meg. A háziorvosnak az egészségügyi dokumentációban kell rögzítenie, ha a veszélyhelyzetre tekintettel ideiglenesen meghosszabbítja a szakorvosi javaslatot.

A járvány első hullámában bevezetett e-recept rendszer és a receptkiváltás könnyített szabályai a veszélyhelyzet alatt is fennmaradnak.

„A mostani döntéssel a jelenlegi nehéz időszakban is biztosítjuk, hogy az érintettek fennakadás nélkül és a fertőzés kockázatát elkerülve hozzájuthassanak a krónikus betegségeik egyensúlyban tartásához szükséges gyógyszereikhez” - olvasható a minisztérium közleményben.