Otthagyja a kifutót a világ első hidzsábos szupermodellje, mert túl sokszor kellett feladnia munkája miatt vallási elveit

Visszavonul a modellkedéstől Halima Aden, a kenyai származású amerikai szupermodell, mert munkájában túl sokszor erőltették rá, hogy zárójelbe tegye vallási nézeteit, írja a BBC.

A muszlim vallású Aden az első modell, aki hagyományos muszlim fejkendőben, hidzsábban és a teste nagy részét eltakaró ruhákban állt a kifutóra, ez tette igazán híressé. 23 évesen a British Vogue, Vogue Arabia és az Allure magazinok címlapján szerepelhetett.

Most Instagram oldalán, ahol a bejelentést tette, azt írta, a koronavírus-járvány alatt volt ideje átgondolni, mit is tart muszlim nőként igazából értéknek. Rájött, munkája során túl sokszor kellett feladnia ezeket az értékeket: például volt, hogy belement a hidzsáb helyett inkább más fejfedők használatába, és az is sokszor előfordult, hogy a munka miatt kellett kihagynia a muszlim vallásban fix időpontban végzendő imákat.

„Csak magamat hibáztathatom, mert jobban érdekeltek a lehetőségek annál, hogy felfogjam, mi az áruk”

-mondta.

Hozzátette, az is hozzájárul a modellszakmában kialakult helyzethez, hogy kevés muszlim nő dolgozik stylistként az iparágban, aki értené, miért is lenne annyira fontos a szabad hidzsáb-viselés.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.