Amerikaielnökválasztás2020
Trump
43%
232
Biden
57%
306

Donald Trump bejelentette, hogy ha az elektorok Bident választják, akkor ő elhagyja a Fehér Házat

Járvány hírlevél
A koronavírus és a küzdelem ellene. A helyzet itthon és a világban.
Donald Trump veresége óta először 2020. november 26-án, bő három héttel a választás után válaszolt újságírók kérdéseire.Fotó: POOL/AFP

Választási veresége óta először válaszolt újságírók kérdéseire Donald Trump. Az elnök amerikai katonákat fogadott a Fehér Házban hálaadás alkalmából, ezen a nyilvános eseményen válaszolt újságírói kérdésekre. Már ha éppen nem sértetten visszaszólt, például amikor az egyik újságíró kérdésének hangvételét kifogásolta.

A kérdésre, hogy elhagyja-e a fehér házat, ha az elektori kollégium Bident választja meg, azt felelte, "minden bizonnyal igen. És ezt maguk is tudják". Aztán gyorsan hozzátette, hogy "ha megszavazzák, azzal hibáznak".

Joe Biden az elnökválasztáson 306 elektori szavazatot szerzett, bőven többet a megválasztásához szükséges 270-nél. Ehhez képest Trump a sajtóesemény után azon volt kiakadva a Twitteren, hogy a sajtó a távozási hajlandóságát emelte ki, nem pedig azt a semmilyen bizonyítékkal alá nem támasztott, légből kapott állítását, mely szerint saját maga szerint valójában ő nyerte az elnökválasztást. (Via The Guardian)