Hallgatnak a bárányokról

"Teljes hallgatásba" burkolóznak a román hatóságok bírálóik szerint a Queen Hind teherszállítóhajó tavaly novemberi katasztrófájáról. A hajó Midia kikötőjéből 14600 birkával a fedélzetén indult útnak, majd süllyed el a román partok közelében. A mentőalakulatoknak csupán 228 állatot sikerült kimenteniük a hullámokból, de végül csak 180 élte túl a tragédiát.

A Queen Hind hajótörését mindössze 180 birka élte túl.Fotó: -/AFP

Ludovic Orban, Románia miniszterelnöke tavaly, a baleset után az élőállat-export felszámolását ígérte "középtávon", ám azóta még több mint kétmillió élőállatot exportáltak az országból Afrikába és a Közel-Keletre.

A Queen Hind tragédiájáról pedig hivatalosan azóta se tudni semmit. A hatóságok eredetileg azt közölték, hogy a szállítmánnyal minden rendben volt. Az állatok egészségesek voltak, és alkalmasak a szállításra, a hajó pedig maximális kapacitása alatt tíz százalékkal volt csak terhelve.

Állatvédők szerint ez nem igaz, a hajó szerintük túlterhelt volt, ezért is süllyedt el. Ezt látszik erősíteni az elmúlt egy évben egyedüliként kiszivárgó információ, mely szerint a roncsmentésen dolgozó cég munkatársai rejtett rekeszeket találtak a hajóban, tele döglött birkákkal.

A román partoknál felborult Queen Hind.Fotó: -/AFP

A hajó üzemeltetője, az MGM Marine Shipping a Guardian megkeresésére tagadta, hogy tudomásuk lett volna titkos rekeszekről.

A vizsgálatokban illetékes román szállítási minisztérium illetékesei a Guardian kérdésére most is csak annyit közöltek, hogy a vizsgálat lezárult, annak eredményeit majd a minisztérium honlapján teszik közzé. Hogy mikor, azt nem árulták el, csak azt, hogy a vizsgálat célja nem a bűnösök felkutatása, hanem a hasonló balesetek megelőzése volt.

Az MGM Marine Shipping a Guardian érdeklődésére azt közölte, hogy semmit sem változtattak korábbi gyakorlatukon. "Semmi sem változott, én meg nem akarok többet beszélni arról a hajóról, inkább elfelejteni szeretném" - mondta nekik telefonon a cég képviselője, mielőtt bontotta a vonalat. (Via The Guardian)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.