Nem sikerült titokban tartani a utah-i monolit helyét

külföld
2020 november 27., 05:44

Amikor a utah-i hatóságok hétfőn beszámoltak felfedezésükről, egy, a kősivatagban a földből kiálló, hasáb formájú fém monolitról, direkt nem árulták el, hogy pontosan hol találták. Remélték, hogy ennyi elég is lesz ahhoz, hogy visszatartsa az embereket a veszélyes kalandtól, a monolit felkutatásától.

A utah-i hatóságok vadjuhszámlálás közben bukkantak a rejtélyes fémhasábra.
photo_camera A utah-i hatóságok vadjuhszámlálás közben bukkantak a rejtélyes fémhasábra. Fotó: HANDOUT/AFP

Az ötlet pár évtizede még működhetett is volna, de az internet, illetve az egész Földet lefedő műholdas térképek korában hiú ábránd volt azt hinni, hogy a monolit helye titokban maradhat. Nem is maradt, a rendelkezésre álló, bárki által elérhető eszközök használatával egy Tim Slane nevű Reddit-felhasználó elég gyorsan azonosította a monolit helyét.

Slane a nyilvános információkból indult ki. Tudta, hogy a utah-i vadőrök november 18-án a kanadaivadjuh-állomány felmérése során találtak rá a monolitra. Ezért a légügyi adatbázisokban lekövette a vadőrök helikopterének útvonalát, majd műholdas térképen ráközelített arra a pontra, ahol a vadőrök helikoptere leszállhatott. A Google Earth adatbázisából aztán sikerült is beazonosítania a helyszínt, ahol 2015-ben még semmi se állt, a 2016-ban készült felvételen viszont már kivehető volt a fémhasáb árnyéka. Az aktuális felvételen is jól látható:

Az űrből is látható a utah-i kősivatagban felállított fémhasáb
photo_camera Az űrből is látható a utah-i kősivatagban felállított fémhasáb Fotó: Google Maps

Slane-t sokan betámadták, amiért nyilvánosságra hozta a monolit pontos helyét, de ő azt mondja, ha nem ő, más megtette volna. Miután közölte a koordinátákat, többen meg is indultak a helyszínre. Köztük David Surber obsitos gyalogsági tiszti is, akit az vonzott a dologban, hogy "ez a tárgy már öt éve ott rejtőzik a természetben".

Mondjuk attól, hogy immár lelkes amatőrök is hemzsegnek a fémhasáb körül, nem kerültünk közelebb a megfejtéshez, hogy mi is az az izé. Az egyik megfejtési javaslat szerint konceptuális művészeti alkotásról lehet szó, ami talán a hasonló jellegű szobrokat alkotó John McCracken műve lehet. David Zwirner, McCracken galériásának egy elejtett nyilatkozata is erre utalt, de azt később visszavonták. A McCracken hagyatékát kezelő galéria most azt állítja, hogy az amúgy 2011 óta halott, vagyis a monolit megjelenése előtt öt évvel elhunyt művész egy tisztelője állíthatta a monolitot.

Mások Petecia Le Fawnhawkra gyanakodtak, aki titkos helyszíneken szokott totemeket installálni, de ő az Artnet művészeti magazinnak nyilatkozva visszautasította a szerzőséget. (Via BBC)