Vizsgálat indult három francia rendőr ellen, miután összevertek egy fekete férfit

külföld
2020 november 27., 04:38

A szombaton történt eset azért is szólhatott most különösen nagyot, mert a héten már komoly felháborodást váltott ki a párizsi rendőrség fellépése egy átmeneti migránstábor felszámolására, ahol a bírálóik szerint a hatóságok indokolatlanul erőszakosan léptek fel. Ráadásul a történésekkel párhuzamosan a francia kormány éppen egy olyan törvény elfogadására készül, amely megtiltaná a rendőrök arcképének bemutatását a médiában. A javaslat bírálói szerint a törvénytervezet pont az olyan esetek leleplezését nehezítené meg, mint amilyen fekete zenei producer kárára elkövetett erőszakos rendőri fellépés is volt.

link Forrás

A szombati esetet egy biztonsági kamera rögzítette, a felvételt csütörtökön hozta nyilvánosságra a Loopsider nevű hírszájt. A felvételen az látható, hogy három rendőr rugdossa és ütlegeli botokkal a lakásába belépő férfit, akit a hírszájt értesülései szerint alapvetően azért állítottak meg, mert nem volt rajta maszk.

A beszámolóban csak Michelként megnevezett áldozat elmondása szerint az öt percig tartó verés során a rendőrök rasszista gyalázkodásban voltak. Michelt végül elő is állították, és meggyanúsították azzal, hogy ellenállt a rendőri intézkedésnek. Az ügyészség végül elvetette a gyanúsítást, és inkább a rendőrök ellen kezdett vizsgálatot.

"Az emberek, akiknek védeniük kéne, megtámadtak. Semmit se tettem, amivel erre rászolgáltam volna. Csak azt szeretném, ha ezt a három embert jog szerint megbüntetnék" - mondta Michel csütörtökön, a rendőrségre érkezvén. Gérald Darmanin belügyminiszter ezek után azt nyilatkozta, hogy a maga részéről a rendőrök elbocsátását kéri, mert "beszennyezték a köztársaság egyenruháját". (Via BBC)