Koronavírus-számok Magyarországon 05.08.
Elhunytak + 101 Σ 28 504
Kórházban - 222 Σ 3 633
Fertőzöttek + 1 376 Σ 790 564
Tesztek 0 Σ 5 494 198
Egyszer oltottak + 57 949 Σ 4 261 822

Mit tegyen otthon, ha koronavírusra utaló tünetei vannak? Mikor szükséges mentőt hívni?

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Lakossági tájékoztató anyagot állított össze a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikája és Magatartástudományi Intézete. 

A könnyen és gyorsan áttekinthető tájékoztatóban (pdf-ben elérhető az egyetem oldaláról) végigveszik, hogy mit tegyen az, akinek gyanús tünetei vannak (kiket kell értesíteni, mire kell figyelni otthon, mivel lehet kezelni az enyhébb tüneteket)

Sőt, az oldal kiemeli, hogy amíg nincsenek komoly tüneteink, addig tekinthetünk erre az időszakra lehetőségként is, hiszen nagyon fontos a pihenés és hogy ne erőltessük meg magunkat, ezért ez az otthon töltött időszak alkalmas lehet arra, hogy olyan pihentető, kikapcsolódást jelentő dolgokkal foglalkozzunk, melyre máskor nincs időnk. 

Az összefoglalóban kitérnek arra is, hogy mi a teendő akkor, ha a háziorvosunk tesztelést javasol, illetve fontos rész az is, hogy mikor kell mentőt hívni.

Mint írják, akkor, ha az alábbi tünetek bármelyikét tapasztaljuk: 

  • súlyos, vagy fokozódó nehézlégzés, fulladás (pihegés, légszomj, kékes ajkak, sápadtság)
  • súlyos, vagy fokozódó mellkasi vagy felhasi fájdalom
  • hirtelen megjelenő, súlyos, vagy fokozódó erős fájdalom
  • ájulás, eszméletvesztés
  • hirtelen jelentkező erőteljes szédülés, vagy hirtelen fellépő látászavar, vagy beszédzavar
  • súlyos, hirtelen megjelenő végtagi ügyetlenség, mozgászavar, bénulás
  • környezet által észlelt, zavarodottság, zavartság
  • vérköpés vagy vérhányás, vagy csillapíthatatlan vérzés
  • tartósan fennálló, egyre fokozódó hányás vagy hasmenés

A tájékoztató végigveszi azt is, hogy mit vigyünk magunkkal, ha kórházba kell mennünk, illetve hol kaphatunk lelki segítséget, valamint hol tájékozódhatunk a vírussal kapcsolatban. 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.