Az elmúlt két hétben Magyarországon szedte az ötödik legtöbb áldozatot a járvány Európában, lakosságarányosan

járvány
2020 november 30., 11:53

Az elmúlt hét tragikus számai után hétfőn újabb 151 koronavírusos halálesetet jelentettek Magyarországon, ami nem sokkal marad el az előző napi rekordtól. De mit mutatnak a hosszabb távú trendek, és mit jelentenek ezek a számok nemzetközi összevetésben?

link Forrás

Az elmúlt két hétben egymillió lakosra vetítve 169 áldozata volt a járványnak Magyarországon (kéthetes incidencia). Ez az ötödik legmagasabb szám európai uniós és néhány más európai országgal összevetve. Bulgária (242), Szlovénia (200), Csehország (180) és Lengyelország (177) előz meg minket. Finnországban ez a szám mindössze 4, Dániában 12.

Bár Csehországban továbbra is többen halnak meg, ott valamelyest javul a helyzet. Az elmúlt egy hét halálozási számai öt százalékkal csökkentek az azt megelőző héthez képest. Nálunk 33 százalékos a növekedés, meghaladva az első négy országból Lengyelországét (4 százalék) és Bulgáriáét (25 százalék). Szlovéniában 73 százalékkal romlott a helyzet.

Egész Európában elég kevés ország mondhatja el magáról, hogy javultak volna a statisztikái az elmúlt két hétben. Csehországon kívül Belgium, Franciaország, Spanyolország, Szlovákia, Svédország és Írország. A hosszabb távú, öthetes tendenciák jól látszanak a táblázatban:

link Forrás

Készítettünk egy hasonló táblázatot a regisztrált fertőzöttek tendenciáiból is. Ehhez fontos tudni, hogy a statisztikákban megjelenő esetszámok nagyban függnek attól, mennyi tesztet végeznek.

Az utolsó oszlop az elmúlt két hét százezer lakosra vetített fertőzöttszámait mutatja. Magyarországé a nyolcadik legmagasabb, 721. Az elmúlt héten 28 százalékkal nőtt ez a szám az azt megelőző héthez képest. Az öthetes trend görbéjét nézve még látványosabb a növekedés:

link Forrás

További grafikonokat és heti összesítéseket járványoldalunkon talál.