Tragikus hét volt a mostani

járvány
2020 november 29., 11:32
  • A járvány 872 újabb áldozatot jelentették be hivatalosan ezen a héten
  • Ez jelentős, 24 százalékos emelkedés a múlt héthez képest
  • Közben a tesztek száma követhetetlenné vált
  • Így nem tudni, hogy a szigorítások eredményesek voltak-e
  • Heti összefoglaló a napi számokból

„Most, ami a kórházakat illeti, mert mégis csak ez a legfontosabb, hogy az életeket mentsük, ott nem látok egyelőre biztató jeleket” - nyilatkozta péntek reggel, már az aznapi adatok birtokában Orbán Viktor. A miniszterelnök a kórházakat emelte ki, pedig a hivatalos számok alapján szinte stagnál a kórházban kezeltek száma. Közben viszont a halálozások száma meredeken emelkedik. Orbán nyilatkozatának a napján 135 új áldozatot jelentettek, ami az addigi rekordnak számított. Szombaton már 152 újabb halálesetről számoltak be a kormányzati honlapon, vasárnap 156-ról.

Összehasonlításul, hogy az egyetlen napra jelentett 156 áldozat milyen magas szám: szeptemberben egész hónapban volt összesen majdnem ennyi, 166 áldozata hivatalosan a járványnak.

Egy hete még azt próbáltuk kitalálni, hogy a hivatalos statisztikákban miért állt meg a halálozások számának meredek emelkedése. Mostanra kiderült, ez csak átmeneti helyzet volt. Ezen a héten 24 százalékkal többen hunytak el, mint egy hete.

A grafikonon a leggördülő menüben lehet kiválasztani az új fertőzöttek, új halálesetek, a kórházban lévők, lélegeztetésre szorulók, a tesztek és a pozitív tesztet adatsorát.

link Forrás

A héten írtunk arról, hogy október utolsó hetében a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint sokkal többen haltak meg, mint az elmúlt öt év hasonló időszakában. A KSH adatfeldolgozása három hét múlva éri el a mostani időszakot. A hivatalos napi tájékoztatók alapján már az látszik, hogy a halálozások száma ezekben a hetekben 50 százalékkal is meghaladhatja az elmúlt 5 év átlagát. Ezt hetente követjük majd ezen az adatoldalon.

Ez a hét már adhatott volna valami támpontot arról, hogy a november 11-én életbe lépett megszorítások javítottak-e a járványhelyzeten. Ezt a napi fertőzöttek számán lehetne észrevenni először. Csakhogy a héten soha nem látott rekordokat döntött, és tartósan 6000 felett van a napi új fertőzöttek száma.

Az operatív törzs elég furcsa kommunikációjából - talán - az olvasható ki, hogy a PCR mellett használt gyorstesztek eredményei miatt is nőhetett a megtalált új fertőzöttek száma. De például mintha az oktatási intézményeknél megindult tömeges tesztek eredményei még mégsem lennének benne az adatokban. Mindez így néz ki a tájékoztatásnak szánt szövegben:

„A beazonosított fertőzöttek számában megjelennek a mentők által, a szűrőbuszokon, és a kórházi dolgozók körében gyorsteszteléssel kiszűrtek is. A bölcsődei, óvodai, iskolai és szociális dolgozók körében végzett célzott csoportos tesztelés összesített eredménye jövő hét elején várható.”

Pedig itt elég fontos lenne az egyértelmű kommunikáció. Volt olyan nap, a csütörtöki, amikor a tesztek számát utólag még csendben megtolták 13 ezer gyorsteszttel. Ezzel a korrekcióval aznap javítottak is a pozitív tesztek nagyon magas arányán. De ilyen korrekció az azóta eltelt napokban nem történt. Így a pozitítv tesztek aránya vasárnap az összeköthető hivatalos adatok alapján elképesztően magas, 42 százalék volt.

Vagyis ebből sejtésünk sem lehet arról, hogy lassult-e a járvány terjedése Magyarországon a megszorításoknak köszönhetően. A napi fertőzöttek száma úgy nőtt 10 százalékot az előző héthez hasonlítva, hogy a lejelentett tesztek száma csökkent.

Ha ez így van, az nagyon rossz adat. De tényleg nagyon kusza, hogy akkor most a gyorstesztek beleszámítanak-e a vizsgálatok számába, ha igen, mennyi és mikor, azok eredménye megjelenik-e az új fertőzöttek között, és megintcsak kérdés, hogy mikor.

A halálozás múlt heti stagnálásához hasonlóan különös ezen a héten a kórházban lévők számának csak minimális emelkedése. Önmagában ez nagyon kedvező hír lenne, de több jel is utal arra, hogy korai lenne elkiabálni ezt.

A szigorítások óta eltelt idő ugyanis elvileg még kevés ahhoz, hogy jelentősen befolyásolja a kórházban lévők számát, ott nagyobb az átfutási idő. (A napi új fertőzötteknél pedig - mint fent írtuk - meglehetősen ködös a helyzet.)

A furcsaságot Orbán pénteki rádiónyilatkozata csak erősíti. A miniszterelnök 2000-rel több kórházban ápolt covidos betegről számolt be, mint amennyien a hivatalos statisztikákban szerepelnek. Pintér Sándor esetében volt már ilyen. A belügyminiszter az operatív törzs november 20-i ülésén - egy Orbán Viktor Facebook-oldalára kirakott videón elhangzottak szerint - 2000-rel több új napi fertőzöttet olvasott fel, mint amennyi a hivatalos statisztikákban szerepel. A Belügyminisztérium szerint ez nyelvbotlás volt.

Orbán esetében ugyanakkor nem tévedést említettek utólag, hanem azt, hogy a miniszterelnök a kórházban kezelt fertőzöttekhez hozzáadta a kórházban lévő koronavírus-gyanús eseteket is. Csakhogy sem szombaton, sem vasárnap nem nőtt meg a kórházban lévők száma. Vagyis - ha elfogadjuk a hivatalos magyarázatot - a 2000 gyanús esetben vagy még mindig nem jöttek meg az eredmények vagy csak nagyon kevésről derült ki, hogy bár a tüneteik alapján kórházi kezelésre szorulnak, de tényleg covidosok. Vagy nem stimmel a hivatalos magyarázat.

Az a lényeges adat pedig, hogy hány fertőzött van intenzív osztályon - ami magasabb, de fontosabb szám, mint a kormány által kommunikált lélegeztetőn lévők száma - csak egy villanásra derült ki, miután kérdésünkre Gulyás Gergely elárulta a kormányinfón. Nemzetközi összehasonlításban, lakosságarányosan kifejezett magas az intenzíven kezelt koronások száma Magyarországon. A hivatalos napi „tájékoztatásnak” pedig azóta sem része.

És miközben meredeken nő az áldozatok száma, a kormány már azt sugallja, hogy korlátozások nélküli karácsonyt szeretne. Ez a saját, hivatalos adataik alapján egyelőre túlzottan optimista elképzelésnek tűnik.

A részletes heti adatok itt, napi adatok itt találhatók.