Végre Gulyás elárult egy számot, amiből rögtön kiderült, hogy lakosságarányosan Magyarországon kifejezetten sok covidos beteg van intenzív osztályon

járvány
2020 november 26., 14:37

Nagyon régóta próbáljuk megtudni, hogy hány koronavírusos beteg van intenzív osztályon Magyarországon. Sokszor kérdeztük, de eddig nem árulták el, Gulyás Gergely a mai kormányinfón Szurovecz Illés kollégám kérdésére végül azt mondta:

„ha jól emlékszik” 961-en vannak.

Reméljük, jól emlékszik, az előre elküldött kérdésre adott válasz közben mindenesetre lapozgatta a papírjait.

A lélegeztetőn lévők hivatalosan kommunikált száma és az intenzív osztályokon ellátott covidosok száma között - ha Gulyás jól emlékszik - nem is kicsi a különbség. Ma 640 lélegeztetőn lévő koronavírusos beteget jelentett az operatív törzs, Gulyás emlékei szerint ennél 50 százalékkal többen, 961-en vannak intenzív osztályon.

Ez a nagy nehezen kipréselt szám lakosságarányosan Európában kifejezetten magasnak számít. A legkisebb államokat nem néztem, a hozzánk hasonló vagy nagyobb országokban csak Belgiumban van több intenzíven kezelt covidos beteg egymillió főre vetítve. Csehországban már alacsonyabb ez a szám, mint nálunk, ahogy a valamiért továbbra is a laborunknak tekintett Ausztriában is (ott 705-en vannak intenzíven).

Máshol valahogy nem a miniszter emlékeire hagyatkoznak, ha az intenzíves beteg számáról van szó, sőt kifejezetten könnyen megtalálható, nem eltitkolt adat.

Így néz ki például a cseh hivatalos tájékoztatás, benne a kórházi ágyak, intenzíves kórházi ágyak kihasználtsága, a különböző lélegeztetőgépek, ECMO-készülékek teljes kapacitása és ebből mennyi van használatban:

photo_camera Fotó: Cseh kormányzati koronavírus oldal

Ott úgy sem titkolóztak, hogy októberben Európában a járvány által leginkább sújtott ország voltak. Érdemes összehasonlítani a honlapjukat a magyarral.

Ez itt a cseh hosszú adatsor a kórházban lévők és a súlyos állapotban lévő koronavírus-fertőzöttek számáról.

photo_camera Fotó: Cseh kormányzati koronavírus honlap

Mutatnánk ilyen a magyar honlapról is, de nincs.

Nálunk két adat van mindössze, amit naponta megosztanak a közvéleménnyel. Az egyik a kórházban lévők száma, de arról nincs ábra, ami mutatná ezt az ívet.

link Forrás

A másik a lélegeztetőn lévőké. A naponta írásban közölt adatok megint csak nincsenek összefűzve a honlapon, így összeraktuk mi.

link Forrás

Viszont ezt a szám messze nem ugyanaz, mint az intenzíven kezelteké. Utóbbi fontosabb, Orbán is azzal számolt, amikor a magyar egészségügy kapacitásainak határairól beszélt, és az európai országokban is elsősorban erre koncentrálnak.

Lehet, hogy nem jól kommunikálható, mert az intenzív osztályon kezelt covidos betegek száma magasabb, mint a lélegeztetőn lévőké. Nem minden súlyos állapotban lévő koronavírus-fertőzött kerül ugyanis lélegeztetőgépre, sőt, kifejezetten próbálják ezt elkerülni az orvosok, mert súlyos következmények léphetnek fel a beavatkozás során, növeli a halálozás kockázatát, túlélés esetében pedig hosszabb a felépülési idő. Nyugatabbra sikeresebben, Németországban az intenzíven lévők 57 százaléka kerül lélegeztetőre, nálunk - ezek szerint - 67 százaléka.

Hogy más fontos kórházi adatot hogyan őriz hétpecsétes titokként a kormány, arról ezt a cikket érdemes elolvasni.

A hivatalos járványadatokból pedig ezt az adatoldalt raktuk össze, ha már nincsenek ilyen táblázatok a kormányzati honlapon.