A kormányzati koronavírus oldal nagy titokban befrissítette az elvégzett tesztek számát

járvány
2020 november 26., 12:16

Előfordult már olyan, hogy több lett az új napi fertőzött, mint amennyi tesztet jelentettek. Ma reggel csak az a furcsaság történt, hogy elképesztően megugrott egyik napról a másikra a reggeli jelentésben a regisztrált új fertőzöttek száma, miközben kevesebb tesztet végeztek, mint tegnap.

A számokra lefordítva ez így néz ki:

  • szerdai napi jelentés: 3806 új fertőzött, 20 016 teszt. Az összes teszt 19 százaléka pozitív.
  • csütörtöki napi jelentés: a tegnapinál 3 176-tal több, összesen 6 360 új fertőzött. Kis híján új rekord. És kevesebb tesztből, mint tegnap, csak 18 301 vizsgálatot jelentettek. Az összes teszt több mint egyharmada, 34,75 százalék lett pozitív.

Ez így volt pár órán keresztül, majd a koronavirus.gov.hu-n váratlanul megváltozott az adatokat közlő táblán az összes eddigi teszt száma. Ami a reggeli frissítés után még 1 566 619 volt, egy 12:22-es frissítéssel hirtelen felment 1 580 197-re.

A maguk részéről ezzel jelezték, merthogy más adat nincs fent a honlapon a tesztekről, hogy ezek szerint nem 18 301 új tesztet végeztek, hanem 31 879-et. Írásban ennek nincs nyoma, külön nem is hívják fel a figyelmet arra, hogy reggel rossz adatot adtak meg.

Müller Cecília a napi „tájékoztatóján” egy óra után azt mondta, hogy a plusz 13 ezer teszt már gyorsteszt, miközben a háttérben továbbra is a reggeli adatok voltak kiírva.

A módosított adatokkal így néz ki most a helyzet:

link Forrás

Ha így van - legalábbis délután egykor ez volt a helyzet - akkor a majdnem rekordszámú új fertőzöttet rekordszámú tesztből (31 879) találták meg. A pozitív tesztek aránya így már valamivel 20 százalék alatt van. A keddi kiugrást leszámítva ez kb. az átlag mostanában.

link Forrás

Jelentősége annyi van, hogy ha a tesztek harmada valóban pozitív, az azt jelentené, hogy a járvány újra órási felfutásban van, elvileg a kormány ezek alapján az adatok alapján dönt arról, hogy szükség van-e további szigorításokra.

Az továbbra sem tiszta, hogy a gyorsteszteket beleszámítják-e az összes tesztbe, vagy csak azok eredményét vagy azt sem. (Ha a gyorsteszt pozitív, akkor azt úgy veszik, mintha PCR-teszten lenne pozitív az ember, nem kell újabb vizsgálat. Ha negatív, akkor elvégeznek PCR-tesztet is a gyanús esetekben.)

A koronavirus.gov.hu erről szóló tájékoztatója nem feltételenül ad eligazítást ebben (sem). Ebből ugyanis az látszik, hogy van, ami beleszámít, de például a pedagógusok most elkezdett szűrése mintha még nem, csak majd jövő héten egy csomagban.

„Az igazolt fertőzöttek számában összesítve megjelennek a mentők által, a szűrőbuszokon, és a kórházi dolgozók körében gyorsteszteléssel kiszűrtek is. A bölcsődei, óvodai, iskolai és szociális dolgozók körében végzett célzott csoportos tesztelés összesített eredménye jövő hét elején várható.”

Továbbra is próbáljuk nyomon követni a hivatalos adatokat, ha abban találunk kiugró értéket, azt megpróbáljuk kideríteni, hogy miért van.

link Forrás