Hiába a hatósági tiltás, csak azért is megtartotta a romániai ortodox egyház a Szent András-napi zarándoklatot

vallás
2020 november 30., 13:11

Hiába döntöttek úgy a román hatóságok, hogy a koronavírus-járvány megfékezése érdekében más településekről érkező hívek nem vehetnek részt egyházi ünnepségeken, az ortodox egyház nemet mondott a zarándoklatok betiltására.

Hétfőn a dobrudzsai megyéket magába foglaló tomisi egyházkerület érseke a hatósági tiltás ellenére megszervezte a Szent András-napi zarándoklatot.

Szent András apostolt Románia védőszentjeként tisztelik. A bukaresti parlament 2012-ben hivatalos munkaszüneti nappá is nyilvánította november 30-át, András-napot, ekkor minden évben zarándokok ezrei keresik fel a Konstanca megyei Ion Corvin község határában a kolostort, amit "Szent András barlangja", az apostol állítólagos szálláshelye mellett építettek.

Idén ezt nem tette volna lehetővé a hatóságok tiltása, csak a község lakói vehettek volna részt az ünnepi szertartáson,

de Teodosie tomisi érsek arra buzdította híveit, hogy ne engedelmeskedjenek a hatósági tiltásnak, és az egyházkerület papságát is Ion Corvinba rendelte.

A Mediafax hírügynökség beszámolója szerint a szabadtéri szertartáson részt vevő papok a járványügyi rendelkezéseket megsértve nem viseltek védőmaszkot, és nem tartották be az előírásos távolságot. A kolostorhoz vezető utakon csendőrök igazoltatták az érkezőket, de a más településekről érkezők részvételét a szertartáson végül nem akadályozták meg. Várhatóan csak utólag bírságolják majd meg őket.

A hívek nagy része azért észnél volt: a zarándoklaton a megye kormánybiztosának jelentése szerint a szokásos ezres nagyságrendű létszám helyett idén csak mintegy négyszázan vettek részt.

Az érsek még a zarándoklat előtt bírósági úton is megpróbálta hatályon kívül helyeztetni az azt ellehetetlenítő járványügyi rendeletet, de a konstancai törvényszék múlt héten elutasította keresetét.

Romániában jelenleg egyébként pont Konstanca megyében a legrosszabb a járványhelyzet: a romániai megyék közül itt a legmagasabb (7,49 ezrelék) az utóbbi két hétben diagnosztizált új fertőzések lakossághoz viszonyított aránya. (via MTI)