Orbán Schulznak: Németország az, aki pénzt keres az uniós tagságunkon

POLITIKA
2020 november 30., 09:59

Keményen bírálta a jogállamisági mechanizmus miatt épp az uniós költségvetés és közös válságkezelés elindítását blokkoló magyar és lengyel kormányokat Martin Schulz, német szociáldemokrata parlamenti képviselő, volt EP-képviselő a Deutschlandfunk rádiónak a napokban adott interjújában.

Két kormányzat van, ami évek óta úgy állnak az EU-hoz, hogy »menekültek, kösz, nem; pénz, kösz, igen; jogállamisági elv, kösz, nem; pénz, köszi, igen«. Ez a politika nem teszi lehetővé az EU tartós egységét, és azt hiszem, ezért keménynek kell maradnunk” - mondta, hozzátéve Lengyelország és Magyarország „addig szuverének, amíg nem az európai jogról van szó”.

Az Orbán-kormányt antiszemitizmussal is vádolta a német politikus: „Ha ön mint Soros úr egy magánegyetemet működtet, melynek tananyaga nem felel meg a kormányzatnak, akkor a kormány antiszemita kampánnyal fogja önt kiűzni az országból. Ez nem olyan jogállam, amilyennek azt elképzeljük” - fogalmazott.

Orbán miniszterelnök hétfő délelőtt a Miniszterelnöki Kabinetirodán keresztül közleményben reagált az interjúban elhangzottakra.

Szerinte Schulz azért támadta éveken át Magyarországot, mert az megvédi határait és nem fogad bevándorlókat. Pedig - állítja Orbán -, a bevándorlás „nyilvánvaló összefüggésben” van azzal, hogy „Németországban ma is megtörténhet zsidó személyek nyílt zaklatása és bántalmazása”, ami Magyarországon elképzelhetetlen.

Ami a pénzt illeti, Orbán szerint Martin Schulz „legnagyobb lódítása”, hogy sok más némethez hasonlóan „úgy tesz, mintha ők pénzt adnának a szegényebb országoknak, és nettó befizetők lennének. Pedig éppen fordítva igaz: ők az egységes piacnak nevezett európai gazdasági rendszer nettó haszonélvezői. Az egységes piacon megtermelt profitjuk egy részét adják vissza a többi tagállamnak az Európai Unió költségvetésén keresztül, aminek nagyobbik része ismét náluk szokott kikötni” - szögezte le.

Orbán szerint Magyarország esetében az Európai Unió gazdagabb államai élükön Németországgal évente körülbelül 6 milliárd eurót visznek el különböző jogcímeken. Eközben Magyarország az unió költségvetéséből körülbelül évi 4 milliárd eurót kap. „A helyzet világos. Németországnak nem pénzébe kerül Magyarország uniós tagsága, hanem Németország pénzt keres rajtunk” – jelentette ki.

„Súlyos hipokrácia, ha egyes német politikusok azt várják tőlünk, hogy ezért még hálásak is legyünk”

-tette hozzá.

Orbán szerint az az örökölt versenyelőny, amit főként Magyarország szovjet megszállása alatt halmozott fel vele szemben a nyugati országok, csökken, mert Közép-Európa felzárkózik, és a 2020-as évek végére – részben az Európai Unió konvergenciapolitikájának köszönhetően – beáll az egyenlő versenyhelyzet. „Addig is több önuralmat kérünk Schulz úrtól és elvbarátaitól” – írta. (via MTI)