13 szolgálati ház megépítésére adott 3 milliárd 89 millió forintot az állam az önkormányzatoknak

belföld
2020 december 01., 05:34

A Magyar Falu Program keretében 2019-ben az állam összesen 3 milliárd 89 millió forintot biztosított az önkormányzatoknak, hogy ebből az összegből 13 darab orvosi szolgálati házat építsenek – írja a 24.hu. A lap megkereste a miniszterelnökséget, hogy megtudják az idei nyertesek listáját is, de azt a választ kapták, hogy a 2020-as támogatások egyelőre nem nyilvánosak.

Utóbbi leginkább azért furcsa, mert Nagydorog polgármestere nemrég arról számolt be, hogy orvosi szolgálati lakást építenek 381 millió forintból, az összeget pedig már át is utalták önkormányzatuk számlájára.

A 2020-as pályázati anyag szerint a települések nyolc vázlatterv közül választhatják ki a számukra megfelelő házat, amik nagysága 177 és 218 négyzetméter között mozog. A nyolc változat közül viszont csak az egyikben van rendelő.

A 24.hu úgy tudja, hogy a nagydorogi orvosi szolgálati ház teljes alapterülete 219 négyzetméter lesz, és „a házban a legmodernebb épületgépészeti eszközök, beépített hűtő-fűtő, árnyékoló és légtechnikai berendezések is helyet kapnak, ezáltal biztosítva az orvosi család legmagasabb szintű kényelmét”. Ide egy fiatal orvos költözik majd be, aki idén áprilisban állt munkába a településen. Úgy tudni, ő igényelte a szolgálati lakást.

De nem mindenhol kapnak az orvosok kétszáz négyzetméteres családi házat. Legalábbis a 24.hu azt írja, a pályázat kezdete óta felújítottak 27 orvosi szolgálati lakást is, amik már jóval kisebb költséggel jártak, legalábbis Rétvári Bence nemrég a Facebook-oldalán jelentette be, hogy Acsán 28 millió forintért alakítottak ki a rendelő épületében egy szolgálati lakást.